Te konserwy możesz jeść bez obaw. Pięć najlepszych propozycji

wdi24.pl 10 godzin temu

Produkty w puszkach od dawna kojarzą się z wygodą i przystępnymi cenami, ale ich wartość odżywcza często bywa kwestionowana. Tymczasem, według ekspertów ds. żywienia, odpowiednio dobrane konserwy mogą być nie tylko zdrowym, ale i ekonomicznym elementem codziennej diety. Kluczem do ich adekwatnego wyboru jest jednak znajomość składu i umiejętność czytania etykiet. Dietetyczka Sarah Osborne zaznacza, iż produkty w puszkach nie powinny być utożsamiane z fast foodami. Według niej, dobrze dobrane mogą stanowić wartościowe uzupełnienie diety. Eksperci przestrzegają jednak przed niektórymi konserwami, takimi jak zupy, sosy do makaronu czy pieczona fasola, które często zawierają duże ilości soli, cukru i sztucznych dodatków. Sardynki: źródło zdrowia w małej puszce Na czele listy najzdrowszych produktów w puszkach znajdują się sardynki. Jak wskazuje Steve Bennett, certyfikowany trener zdrowia, sardynki są bogate w wysokiej jakości białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wapń, który pochodzi z jadalnych ości. Dodatkowo dostarczają witaminy D, kluczowej dla zdrowia kości i układu odpornościowego. Dietetyk Ann Garry dodaje, iż tłuste ryby, takie jak sardynki, wspierają zdrowie serca i mózgu. Specjaliści podkreślają, iż sardynki można łatwo wkomponować w różne potrawy, na przykład jako dodatek do krakersów żytnich z s

Idź do oryginalnego materiału