Te dwa składniki to klucz do udanej babki wielkanocnej. choćby po trzech dniach będzie miękka

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: Najbardziej wilgotna babka wielkanocna fot. archiwum prywatne


Mazurek i makowiec to absolutne klasyki podczas świąt. Na stole nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego ciasta. Wypróbujcie ten przepis, a przekonacie się, iż to najbardziej wilgotna babka wielkanocna, jaką jedliście.
Baba wielkanocna to po prostu drożdżowa odmiana babki. Jest to jeden z tradycyjnych wielkanocnych wyrobów, uwielbiany w całej Polsce. Mały kawałek zwykle wkłada się do koszyka wraz z pisankami, wędliną, solą oraz chlebem. Ciasto zdecydowanie wyróżnia się wyglądem na tle innych. Ma charakterystyczny otwór na środku oraz lukier na zewnątrz, ewentualnie cukier puder.


REKLAMA


Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa


Najłatwiejsza babka - przepis. Dwa składniki są kluczowe
Przygotowanie babki wielkanocnej nie jest trudne ani czasochłonne. Składniki bez problemu znajdziesz w każdym markecie. Najważniejsza zasada jest taka: ciasto powinno być delikatne, mięciutkie i puszyste. Niestety ma tendencję do wysychania niedługo po upieczeniu. Zaradzą temu dwa produkty: masło oraz twaróg. Oto lista wszystkich potrzebnych rzeczy do przygotowania smakołyku:


250 g półtłustego twarogu (jedna kostka),
200 g masła,
4 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
150 g cukru,
1 cytryna: starta z niej skórka i sok,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
cukier puder do oprószenia.


Najbardziej wilgotna babka wielkanocna Pawel Kacperek/iStock Najbardziej wilgotna babka wielkanocna Pawel Kacperek/iStock


Wilgotna babka na maśle. Tak pyszna, iż nie zostanie choćby kawałeczek
Dobrej jakości masło sprawia, iż babka wielkanocna pozostaje wilgotna i miękka przez kilka dni. To przez nie nabiera też pięknego złotego koloru. Warto postawić na produkt o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. Z kolei dzięki twarogowi ciasto nabiera sprężystości i jest bardziej wilgotne, nie kruszy się. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:


Włóż twaróg do miski i rozgnieć go widelcem.
W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Masło powinno być miękkie, więc odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki.
Dodaj przygotowany wcześniej twaróg, jajka oraz skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj.
Dołóż mąkę i sodę. Cały czas miksuj.
Posmaruj blaszkę odrobiną masła. Przełóż masę. Piecz przez godzinę w 170 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp babkę cukrem pudrem. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału