Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa

top.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Kruche ciasteczka wypełnione po brzegi rozpływającym się w ustach kremem. Tak można wspominać słodkości, które niegdyś gościł na stole niemal każdej babci. Chcąc powrócić do smaków dzieciństwa, zrób ciastka orzeszki z tego przepisu. Z pewnością zachwycą domowników, a także przybyłych gości. Jak zatem przygotować ciastka, które były hitem w czasach PRL-u?

W czasach PRL-u niektóre słodkości uchodziły za kultowe. Mowa między innymi o ciasteczkach z maszynki, kokosanach czy orzeszkach wypełnionych aksamitnym kremem. To prawdziwy przysmak z czasów dzieciństwa, który możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem.

Orzeszki z kremem — hit każdej babci z PRL-u

Orzeszki z kremem to ciastka, które zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Do złudzenia przypominały orzechy włoskie w skorupce, przez co ciekawie prezentowały się na stole, a także w pudełku jako słodki podarunek.

Orzeszki wypieka się w specjalnych metalowych foremkach o kształcie łupiny orzecha. Po upieczeniu te kruche skorupki wypełnia się przepysznym kremem, skleja i gotowe! Kruche ciastka orzeszki niegdyś na święta gościły na stole niemal każdej babci. Warto jednak wiedzieć, iż to dobra propozycja na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Dzisiaj również z łatwością możesz przygotować tę kultową słodkość.

Może cię zainteresować: To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

Jak piec ciasteczka orzeszki? Zaopatrz się w metalowe foremki

W czasach PRL-u domowe wypieki były rarytasem, a także podstawą, gdyż sklepowe półki nie uginały się pod ilością słodkości, tak jak ma to miejsce dzisiaj. Nie ma więc nic w tym dziwnego, iż orzeszki stały się tak kultowym przysmakiem.

Chcąc więc powrócić do tego smaku dzieciństwa, przygotowania zacznij od zakupu metalowych foremek, które z łatwością można znaleźć w Internecie. To podstawa wypieczenia kruchych ciasteczek do złudzenia przypominających łupinki orzechów włoskich. Następnie zaopatrz się w następujące składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Łyżka śmietany 18%
  • Szczypta soli

Składniki na krem:

  • 200 g masła
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sprawdź też: Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny

Jak zrobić dobry krem do orzeszków? Tradycyjny krem to tylko trzy składniki

Przygotowania zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj pokrojone masło, żółtka oraz śmietanę. Rozpocznij ugniatanie ciasta, a kiedy to będzie już gotowe, owiń je folią spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie wyjmij ciasto i zacznij formować z niego małe kulki, które wciskaj do metalowych foremek. Kiedy wszystkie będą wypełnione, wsadź je do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 10-12 minut, aż łupinki nabiorą złocistego koloru. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika odczekaj chwilę, aby wystygły i dopiero przejdź do wyjmowania łupinek z foremek.

Mając gotowe skorupki, możesz przejść do przygotowania kremu. Wobec tego utrzyj masło na puszystą masę, stopniowo dodając do niego mleko skondensowane. Kiedy otrzymasz już jednolitą masę, dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Chcąc nieco urozmaicić tradycyjny krem, możesz dodać do niego kakao lub zmielone orzechy.

Mając gotowe kruche łupinki i krem, możesz przejść do ostatniego etapu, czyli do składania orzeszków. W tym celu napełniaj do pełna połówki ciasteczek kremem, a następnie połącz dwie połówki, tak by powstawały pełne orzeszki. Gotowe słodkości pozostaw na kilka godzin, aby nabrały pełni smaków. Możesz je posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Pyszny smakołyk prosto z czasów PRL-u gotowy, smacznego!

Zobacz też:

Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

​Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników

Idź do oryginalnego materiału