Tarta z jabłkami i kruszonką łączy w sobie delikatność i intensywny smak owoców. Jest uniwersalna - można ją serwować na ciepło, z gałką lodów, albo na zimno, jako tradycyjne ciasto. Świetnie smakuje zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.
REKLAMA
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Co więcej, ciasto to jest niezwykle proste i tanie w przygotowaniu. Jabłka są łatwo dostępne przez cały rok, a tarta z jabłkami nie wymaga skomplikowanych składników ani zdolności cukierniczych. To doskonały deser choćby dla początkujących cukierników!
Tarta z jabłkami i kruszonką - klasyka w najlepszym wydaniu
Tarta z jabłkami i kruszonką to po prostu idealny, jesienny deser. jeżeli chcecie upiec ją w swoim domu, do czego gorąco zachęcamy, to musicie zgromadzić następujące składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
4-5 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo będziemy potrzebować składników na kruszonkę:
80 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Tarta z jabłkami pod kruszonką. Przepis krok po kroku
Przygotowanie tarty z jabłkami pod kruszonką zaczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę, cukier, masło oraz jajko zagniatamy dość szybko. Z ciasta formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na około 30 minut. Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru. Możemy przygotować również kruszonkę. Mąkę, cukier i masło mieszamy palcami do momentu, aż uzyskamy grudki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tarty (my użyliśmy formy o średnicy 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a całość posypujemy kruszonką. Tarta z jabłkami pod kruszonką powinna się piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Kruszonka musi być złocista. I gotowe - smacznego!
Tarta z jabłkami z kruszonką - wariacje
Tartę możesz łatwo dopasowywać do własnych upodobań. jeżeli chcesz, do jabłek dodaj:
garść rodzynek;
kilka posiekanych orzechów;
łyżkę miodu zamiast cukru;
kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Każda wersja będzie smakować inaczej, ale zawsze będzie pyszna. Tarta z jabłkami z kruszonką to deser, który można dopasować do każdej okazji. Świetnie nada się zarówno jako deser na jesienny wieczór we dwoje, jak i na ciasto podane po niedzielnym, rodzinnym obiedzie.
Przepis na tartę z jabłkami i kruszonką. Deser idealny dla wszystkich
Przepis na tartę z jabłkami i kruszonką nie wymaga miksera ani drogich składników. Wystarczy miska, wałek, forma i trochę chęci. Jest prosty, szybki w wykonaniu i po prostu nie można go popsuć. To także świetny sposób na wspólne pieczenie z dziećmi - wyrabianie kruszonki to dla maluchów świetna zabawa.











