Tarta migdałowa ze śliwką i kremem orzechowym

justynadragan.pl 1 tydzień temu

Krucha tarta zapiekana z migdałowym kremem i śliwkami. Po wystudzeniu upiększona wybornym kremem na bazie masła orzechowego. Propozycja na zbliżające się jesienne dni!! :)) Korzystając z okazji zachęcam Cię do rozwijania swoich cukierniczych umiejętności! Oprócz przepisów dostępnych tu na mojej stronie, do Twojej dyspozycji są również moje ebooki pełne wiedzy, receptur i porad. Sprawdź! KLIK :))


SKŁADNIKI:

(na jedną tartę o średnicy 20 cm)

Kruche spody:

  • 190 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 90 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • spora szczypta soli
  • 40 g roztrzepanego jajka

Nadzienie migdałowe:

  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 70 g jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 8 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • do wysmarowania podpieczonych tartaletek: 1 jajko roztrzepane z łyżeczką mleka
  • 200 g dojrzałych śliwek (niebieskich lub węgierek)

Krem orzechowy:

  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 25 g cukru
  • 40 g żółtek
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • 50 g białej czekolady
  • szczypta soli
  • 100 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa (rozpuść kilka kostek ciemnej czekolady w odrobinie śmietanki kremówki)
  • orzechy laskowe, prażone

PRZYGOTOWANIE:

Krem orzechowy: najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem (przed ubiciem krem musi porządnie się schłodzić). Żółtka, odrobinę cukru i odrobinę śmietanki roztrzep w miseczce trzepaczką. Resztę śmietanki, cukru oraz sól podgrzej, aż śmietanka będzie gorąca. Zahartuj nią mieszaninę z żółtek (wystarczy kilka łyżek), po czym całą żółtkową mieszankę wlej do garnka ze śmietaną i podgrzewaj, nieustannie mieszając do około 74 st.C. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Zalej nią posiekaną białą czekoladę oraz masło orzechowe. Po chwili zblenduj całość na gładko. Na koniec dodaj serek mascarpone i ponownie zblenduj. Krem przelej do miski lub wysokiego naczynia, przykryj folią spożywczą w kontakcie i schowaj do lodówki na całą noc.

Kruche spody: wszystkie składniki oprócz jajka zmiksuj w thermomixie/malakserze na sypką kruszonkę (lub gwałtownie rozetrzyj w misce dłońmi). Wlej jajka, ponownie krótko zmiksuj, po czym zagnieć dłońmi na jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Schowaj do lodówki na 60 minut. Z ciasta wykrój rantem perforowanym koło o średnicy 20 cm. Umieść je wraz z rantem na blaszce i macie perforowanej. Z reszty ciasta wykrój paski o szerokości nieco większej niż wysokość rantu (mój rant ma 2 cm wysokości). Wyłóż je do rantu, podociskaj. Wystające ciasto zetnij z góry nożykiem. Tartę schowaj do lodówki na 20 minut. Po tym czasie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 15-20 minut do delikatnego zarumienienia. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, usuń rant. Pozostaw do wystudzenia.

Nadzienie migdałowe: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Umieść je w misce i rozetrzyj na jednolitą masę (przy pomocy szpatułki lub ucierając mikserem). Masę migdałową wyłóż na podpieczony spód.

Na górze umieść pokrojone w drobniejsze kawałki śliwki (skórką do dołu). Boki tarty wysmaruj od zewnątrz roztrzepanym jajkiem z mlekiem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 35 minut do momentu, aż nadzienie się zetnie, zarumieni, a boki tarty staną się złociste. Wyjmij i wystudź.

Schłodzony krem orzechowy ubij na sztywno. Przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij koniuszek na ukos. Krem wyszprycuj na wystudzoną tartę. Udekoruj polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi. Przed podaniem schowaj tartę jeszcze na 60 minut do lodówki, by krem stężał. Smacznego!

RADY:

  • więcej o pieczeniu tart i o sprzęcie perforowanym dowiesz się w moim ebook „Tarty i tartaletki”,
  • ze względu na krem orzechowy, tartę przechowuj w lodówce,
  • z resztek ciasta kruchego (ścinek) upiecz kruche ciasteczka do kawy, a jajko, które pozostało po smarowaniu brzegów tarty, wykorzystaj do porannej jajecznicy ;).
  • zachęcam, by zaopatrzyć się w wagę kuchenną i termometr cukierniczy – ten sprzęt będzie tu bardzo pomocny!

Idź do oryginalnego materiału