Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Lato w pełni i mnóstwo owocków do kupienia. Zrobiłam już w tym roku ciasto z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami. Przede mną jeszcze śliwki i jabłka oraz jeżyny.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste, a jakże efektowne ciacho. Jest to po prostu lekki biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Ale pieczemy go w formie na tartę. Biszkopt po upieczeniu odwracamy. Forma do tarty jest wypukła na spodzie więc po odwróceniu uzyskujemy miejsce na krem. Ot i cała filozofia. Takie proste, a takie efektowne Oczywiście zamiast malin możecie dać inne owocki.
Tarta biszkoptowa z malinami
Więcej przepisów na tarty
- Tarta rustykalna z truskawkami
- Tarta z malinami i białą czekoladą
- Tarta pana cotta z wiśniami
- Czekoladowa tarta z borówkami
Tarta biszkoptowa z malinami
Prosta do przygotowania, a jaka dekoracyjna tarta z kremem śmietankowym i malinami.
Tarta biszkoptowa z malinami
Składniki:
- SPÓD BISZKOPTOWY:
- 3 jajka,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 100ml oleju,
- 2 łyżki mleka,
- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru (20g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 300-350g malin,
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD BISZKOPTOWY: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę do tarty o średnicy 28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną. Zmniejszamy obroty na mniejsze i dodajemy olej oraz mleko. A na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Masę biszkoptpwą przelewamy do foremki. Wyrównujemy. Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Gdy ciasto lekko wystygnie to odwracamy je na kratkę lub na deskę do góry nogami. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Tarta biszkoptowa z malinami
Po tym czasie na biszkoptowy spód wykładamy krem śmietankowy i maliny. Spód biszkoptowy możemy odrobinę nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Smacznego!
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Przygotowanie kremu śmietankowego
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Tarta biszkoptowa z malinami