Tanie, proste i zdrowe ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kilka minut, bez włączania piekarnika

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Przygotowanie ciasta nie zawsze musi zajmować dużo czasu i wymagać użycia sporej ilości składników. Okazuje się bowiem, iż możemy zrobić łatwy deser czekoladowy bez pieczenia, do którego przyrządzenia potrzebujemy zaledwie trzech składników. W dodatku do tego ciasta nie dodajemy cukru. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Mając ochotę na smaczny, łatwy i zdrowszy deser, warto przygotować ciasto czekoladowe z poniższego przepisu. Nie musimy go piec, ani używać wielu składników. Wystarczą trzy podstawowe produkty i kilka chwil spędzonych w kuchni, aby uzyskać pyszne ciasto. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Co potrzebujemy, aby zrobić smaczny czekoladowy deser bez pieczenia? Wystarczą trzy składniki

Chcąc przygotować smaczny i prosty deser, nie musimy mieć wielu składników. Okazuje się bowiem, iż pyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia przyrządzimy z zaledwie trzech łatwo dostępnych produktów.

Co więcej, przysmak ten jest również zdrową opcją, ponieważ nie musimy do niego dodawać białego cukru oraz masła. Do przygotowania ciasta czekoladowego bez pieczenia, potrzebujemy jedynie:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 250 błyskawicznych płatków owsianych,
  • 450 ml mleczka kokosowego.

Jak przygotować czekoladowe ciasto owsiane bez pieczenia? Ten przepis jest banalnie prosty

Po ilości składników można domyślić się, iż przygotowanie czekoladowego deseru z płatków owsianych nie jest trudne i skomplikowane. W dodatku ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi.

Przyrządzenie samego deseru nie zajmie nam wiele czasu, jedyne co musimy wziąć pod uwagę, to fakt, iż musi ono spędzić w lodówce co najmniej 5 godzin, a najlepiej jeżeli pozostawimy tam ciasto na całą noc. W związku z tym planując ten deser na przyjęcie gości, warto przygotować go już dzień wcześniej.

Pierwszym krokiem do zrobienia tego czekoladowego przysmaku jest podzielenie czekolady na małe kawałki i włożenie jej do rondelka. Dolewamy do niej mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Całość ciągle mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi. Unikajmy jednak zagotowania mieszanki.

Do powstałej masy dosypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy jej wierzch i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin lub całą noc.

Czytaj również: Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu

Co można dodać do ciasta czekoladowego, aby było jeszcze lepsze?

Czekoladowe ciasto z płatków owsianych możemy oczywiście wzbogacić o dodatkowe produkty, które podkręcą smak naszego deseru. Dobrym pomysłem jest dorzucenie do masy drobno posiekanych orzechów.

W roli dodatku do tego ciasta sprawdzą się również suszone owoce czy np. korzenne przyprawy. Natomiast wierzch deseru warto udekorować, używając świeżych owoców wraz z listkami mięty. Idealnie pasować będzie również domowa polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi.

Zobacz też:

Proste ciasto biszkoptowe z 3 składników. Wychodzi puszyste jak obłoczek

W tym roku zamiast zwykłej jarzynowej, zrób na święta taką sałatkę. Zostaną tylko puste talerze

Moja teściowa na Wielkanoc robi taką szynkę. Warto zacząć wcześniej, ale jest warta zachodu

Idź do oryginalnego materiału