Tanie kotlety warzywne. Przepis na budżetowy obiad dla całej rodziny. Niezawodny patent na wykorzystanie warzyw z rosołu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwa Purple Book


Kotlety warzywne to znakomity sposób na wykorzystanie pozostałości warzyw z rosołu. Przepis pochodzi książki „Menu kryzysowe” Pawła Płaczka, w której dzieli się pomysłami na interesujące wykorzystanie resztek warzyw. Zobacz przepis na pyszne kotlety warzywne na tani obiad.

Kotlety warzywne – przepis z włoszczyzną

Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • Ok. 650 g warzyw z rosołu – marchewka, pietruszka, seler,
  • 5–6 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12–18% albo gęstego jogurtu,
  • 3–4 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • po 1 płaskiej łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i wędzonej, chili, tymianku, majeranku i lubczyku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety warzywne?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Dodajemy bułkę tartą, kwaśną śmietanę albo jogurt, mąkę pszenną, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Masę wyrabiamy. Następnie wsypujemy wszystkie przyprawy, dodatkowo doprawiamy sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki.
  4. Całość raz jeszcze mieszamy. Formujemy niewielkie okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.
  5. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Aby kotlety lepiej się formowały, najlepiej zwilżać dłonie zimną wodą. Dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała.

Sprawdź także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 10 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste

Przepisy na tanie posiłki

Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zebrał przepisy na tanie posiłki, które nie nadszarpnął budżetu domowego, ale także postawił na przybliżenie sposobów na niemarnowanie żywności. W czasach PRL-u było to wyrazem gospodarności kucharki, współcześnie ruch zero waste ma także wymiar ekologiczny. Wśród przepisów według zasad kuchni antyinflacyjnej znalazły się takie specjały jak:

  • tradycyjna wodzionka,
  • sałatka z mortadeli,
  • puszyste ciasto jogurtowe na spodzie z herbatników.

Ponadto Paweł Płaczek nawiązuje do dań kuchni regionalnych i potraw kojarzonych z dzieciństwa w PRL-u.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału