Talerz zdrowego żywienia
To kolorowy talerz pełen różnorodnych produktów. Pokazuje nam jak powinien wyglądać przygotowany przez nas posiłek każdego dnia. Został on podzielony na trzy części:
- warzywa i owoce
Największą część talerza , bo połowę zajmują warzywa i owoce. To one powinny stanowić podstawę naszej diety i być obecne w każdym posiłku. Pamiętajmy o tym, aby warzyw było więcej niż owoców. Nie zapominajmy również w naszym codziennym menu o nasionach roślin strączkowych.
- produkty zbożowe
Druga połowa talerza została podzielona na dwie ćwiartki. Jedną z nich stanowią zdrowe produkty zbożowe tj: kasze, płatki owsiane, ryż, makaron pełnoziarnisty czy ciemne pieczywo.
- białka i tłuszcze
Druga ćwiartka to część talerza z produktami mlecznymi, rybami, chudym mięsem, jajami oraz orzechami i nasionami np. pestek dyni, słonecznika, sezamu.
Zasady określone według talerza zdrowego żywienia mówią o tym, iż produkty wyżej wymienione powinny być jedzone częściej i winno być ich więcej na naszym zdrowym talerzu.
Jedz mniej
Po prawej stronie talerza zdrowego żywienia widnieje napis o tym, co należy ograniczyć w naszej diecie.
Czego mamy jeść mniej?
- cukru,słodyczy i słodkich napojów,
- czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych np. parówek, pasztetu,
- soli i słonych przekąsek,
- produktów przetworzonych typu fast food.
Zamieniaj
Poniżej kolorowego talerza znajduje się informacja, w jaki sposób mamy zamieniać produkty w naszym codziennym menu i jak je przyrządzać.
- Zamieniaj produkty smażone na pieczone, duszone, grillowane czy gotowane na parze.
- Zamieniaj produkty przetworzone na pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Zamieniaj słodkie napoje na wodę i herbatki owocowe
- Zamieniaj tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
- Zamieniaj tłuste mięsa czerwone na chude drobiowe, ryby, jaja i rośliny strączkowe
- Zamieniaj tłuste produkty mleczne na chude typu twaróg, jogurt, kefir, chude mleko.
Każdy z nas poznał zasady zdrowego odżywiania. Jednak sztuką jest nie tylko je znać, ale i wdrażać. Zacznijmy więc od małych kroczków. Pamiętajmy o tym i wprowadzajmy choćby drobne, dobre zmiany w naszym odżywianiu. Dodajmy do tego jeszcze przynajmniej pół godziny codziennej aktywności fizycznej, a dobre efekty naszych działań, zobaczymy w postaci lepszego kondycji,samopoczucia i zdrowia.
Żródło:
Talerz zdrowego żywienia