Talerz zdrowego żywienia

dietetykaga.pl 2 tygodni temu
Już od najmłodszych lat uczymy się o tym, iż należy się zdrowo odżywiać. Przypominają nam o tym różne pomoce naukowe. Najczęściej stosowaną ściągawką o zasadach zdrowego żywienia jest piramida zdrowego żywienia, którą poznają uczniowie na lekcji biologii czy też na spotkaniu z dietetykiem. Istnieje też inna forma graficzna przedstawienia tych zasad, a jest to talerz zdrowego żywienia opracowany przez Państwowy Instytut Zdrowia. Czym jest talerz zdrowego żywienia? Po co został wprowadzony i o co chodzi w tym wszystkim chodzi?

Talerz zdrowego żywienia

To kolorowy talerz pełen różnorodnych produktów. Pokazuje nam jak powinien wyglądać przygotowany przez nas posiłek każdego dnia. Został on podzielony na trzy części:

  • warzywa i owoce

Największą część talerza , bo połowę zajmują warzywa i owoce. To one powinny stanowić podstawę naszej diety i być obecne w każdym posiłku. Pamiętajmy o tym, aby warzyw było więcej niż owoców. Nie zapominajmy również w naszym codziennym menu o nasionach roślin strączkowych.

  • produkty zbożowe

Druga połowa talerza została podzielona na dwie ćwiartki. Jedną z nich stanowią zdrowe produkty zbożowe tj: kasze, płatki owsiane, ryż, makaron pełnoziarnisty czy ciemne pieczywo.

  • białka i tłuszcze

Druga ćwiartka to część talerza z produktami mlecznymi, rybami, chudym mięsem, jajami oraz orzechami i nasionami np. pestek dyni, słonecznika, sezamu.

Zasady określone według talerza zdrowego żywienia mówią o tym, iż produkty wyżej wymienione powinny być jedzone częściej i winno być ich więcej na naszym zdrowym talerzu.

Jedz mniej

Po prawej stronie talerza zdrowego żywienia widnieje napis o tym, co należy ograniczyć w naszej diecie.

Czego mamy jeść mniej?

  • cukru,słodyczy i słodkich napojów,
  • czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych np. parówek, pasztetu,
  • soli i słonych przekąsek,
  • produktów przetworzonych typu fast food.

Zamieniaj

Poniżej kolorowego talerza znajduje się informacja, w jaki sposób mamy zamieniać produkty w naszym codziennym menu i jak je przyrządzać.

  1. Zamieniaj produkty smażone na pieczone, duszone, grillowane czy gotowane na parze.
  2. Zamieniaj produkty przetworzone na pełnoziarniste produkty zbożowe.
  3. Zamieniaj słodkie napoje na wodę i herbatki owocowe
  4. Zamieniaj tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
  5. Zamieniaj tłuste mięsa czerwone na chude drobiowe, ryby, jaja i rośliny strączkowe
  6. Zamieniaj tłuste produkty mleczne na chude typu twaróg, jogurt, kefir, chude mleko.

Każdy z nas poznał zasady zdrowego odżywiania. Jednak sztuką jest nie tylko je znać, ale i wdrażać. Zacznijmy więc od małych kroczków. Pamiętajmy o tym i wprowadzajmy choćby drobne, dobre zmiany w naszym odżywianiu. Dodajmy do tego jeszcze przynajmniej pół godziny codziennej aktywności fizycznej, a dobre efekty naszych działań, zobaczymy w postaci lepszego kondycji,samopoczucia i zdrowia.

Żródło:

Talerz zdrowego żywienia

Idź do oryginalnego materiału