Takiej kremówki nie zjesz choćby w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Wadowice słyną z przepysznych, papieskich kremówek. To popularne ciastko zachwyca aksamitnym, maślanym kremem, rozpływającym się w ustach. Chcesz przygotować taki wypiek w domu? W takim razie poznaj sprawdzony przepis siostry Anastazji, z którego kremówki wychodzą lepsze niż z wadowickiej cukierni.

Siostra Anastazja to autorka książek kulinarnych. Znajdziemy w nich mnóstwo przepisów, zwłaszcza na słodkości. Ciasta zakonnicy wychodzą najlepsze pod słońcem. Tak też jest z popularną kremówką. Poczęstuj nią swoją rodzinę, a zniknie co do ostatniego okruszka.

Składniki na kremówkę siostry Anastazji

Składniki na kremówkę z przepisu siostry Anastazji są podzielone na trzy części. Musimy zrobić ciasto podstawowe, maślane oraz słodki krem, który idealnie skomponuje się z delikatnymi warstwami.

Składniki na ciasto maślane:

  • 250 g masła;
  • 150 g mąki.

Składniki na ciasto podstawowe:

  • 200 g mąki;
  • 1 żółtko;
  • 1/2 łyżki octu;
  • 1/4 szklanki wody.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka;
  • 250 g masła;
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 3 łyżki cukru.

Przepis na kremówkę siostry Anastazji

Żeby zrobić kremówkę, na początek przygotowujemy ciasto maślane, czyli siekamy miękkie masło z mąką i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki.

W kolejnym kroku zabieramy się za ciasto podstawowe: zagniatamy wszystkie składniki i robimy elastyczną masę, taką jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt i rozkładamy na niej schłodzone ciasto maślane. Potem składamy te dwa blaty w kopertę i wkładamy je do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto trzykrotnie, zawsze w jednym kierunku - do siebie lub od siebie (robimy to delikatnie). Następnie dzielimy je na dwie równe części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.

W ostatnim kroku przygotowujemy krem: w odlanych 100 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Całość cały czas mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego masę budyniową.

Krem gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy go do momentu, aż zgęstnieje. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z lekko ciepłym budyniem.

Na koniec wylewamy lekko przestudzoną masę na pierwszy blat i na nią kładziemy ten drugi. Ciasto warto schłodzić w lodówce, aby łatwiej się kroiło i miało idealną konsystencję. Przed podaniem polecamy oprószyć jego wierzch cukrem pudrem.

Zobacz też:

Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę

​Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić

Tanie, proste i zdrowe ciasto czekoladowe. Zrobisz je w kilka minut, bez włączania piekarnika

Idź do oryginalnego materiału