Takiego spaghetti na pewno nie znasz. A to tani pomysł na wykwintne danie! Boski przepis

g.pl 1 tydzień temu
Wielkimi krokami zbliża się twoja wymarzona randka, a ty nie masz pomysłu na kolację z tej okazji? Zapoznaj się z naszymi przepisami na dwie szybkie kolacje z makaronem i przekonaj się, iż możesz przygotować coś taniego, a zarazem tak wykwintnego, iż twoja druga połówka nie będzie mogła wyjść z podziwu!
jeżeli jesteś fanem makaronu i włoskiej kuchni, to nasze dwie propozycje na tanią i pyszną kolację (lub obiad) bez wątpienia przypadną ci do gustu. Oba te pomysły są banalnie proste w wykonaniu, a jak przystało na włoską kuchnię - zachwycają smakiem.


REKLAMA


Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca


Pomysł na kolację - spaghetti aglio e olio
Spaghetti aglio e olio to jeden z klasycznych makaronów, który wywodzi się oczywiście z włoskiej kuchni. Smakuje wspaniale, a jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i niewiarygodnie tani. Jego podstawą jest czosnek oraz oliwa z oliwek. Skusisz się na przygotowanie?
Do przygotowania spaghetti aglio e olio będziemy potrzebować następujących składników:


1 duża główka czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
1 pęczek natki pietruszki
2 papryczki chili
400 g makaronu spaghetti
30 g startego parmezanu
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)


Przygotowanie spaghetti aglio e olio zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy, ale pamiętajmy, aby zachować pół szklanki wody, która pozostała po jego gotowaniu.
Czosnek i papryczki chili kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Do rozgrzanego tłuszczu dodajemy chili i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż czosnek będzie złocisty.


Po tym czasie na patelnię dodajemy ugotowany makaron i dobrze mieszamy. Makaron spaghetti powinien być dokładnie pokryty oliwą z oliwek. Możemy dodać tutaj nieco wody z gotowania makaronu, aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Dodajemy także posiekaną natkę z pietruszki i ponownie wszystko dobrze mieszamy.


Tak przygotowany makaron wykładamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem. Gotowe!
Tani pomysł na kolację - makaron z sosem z pieczonych pomidorków i sera feta
Nasz drugi pomysł na tanią kolację to makaron z sosem z pieczonych pomidorków oraz sera feta. To danie przyrządzisz w zaledwie kilka chwil, a uwierz, iż chętnie będziesz do niego wracać.
Do przygotowania makaronu z sosem z pieczonych pomidorków i sera feta będziemy potrzebować podanych niżej składników:


1 główka czosnku
700 g pomidorków cherry
250 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
kilka listków świeżej bazylii
400 g makaronu (świderki, penne, kolanka)


Na początku przygotowujemy naczynie żaroodporne i umieszczamy w nim umyte i oczyszczone z szypułek pomidorki koktajlowe oraz całą główkę czosnku, a na środku układamy cały ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i pieprzem. Tak przygotowane warzywa i ser umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C i pieczemy przez około 30 minut.
Teraz możemy ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy. Pieczoną fetę i warzywa wyjmujemy z piekarnika. Pozbywamy się łupinek z czosnku. Ser i warzywa rozgniatamy widelcem do uzyskania sosu. Do naczynia wkładamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze. Możemy go udekorować świeżą bazylią. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału