Przepyszny kremowy sernik kokosowy z czekoladą zadowoli każdego łasucha. Jest niesamowicie kremowy i wilgotny. Uświetni każde rodzinne spotkanie czy po prostu zwykłe popołudnie przy kawie z przyjaciółmi.
Obok tego sernika naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Świetnie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Takiego ciacha nie znajdziesz w żadnej cukierni. Na dodatek jego przygotowanie nie jest trudne. Z tym sernikiem poradzi sobie choćby kulinarny amator. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przed świętami. Przepis na sernik kokosowy z czekoladą pochodzi z bloga Mała cukierenka.
Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia
Sernik kokosowy z czekoladą – przepis
Składniki na spód:
- 220 g zmielonych kakaowych herbatników
- 90 g roztopionego i ostudzonego masła
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 190 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 4 duże jajka
- 90 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 180 ml likieru kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60-70 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Jak zrobić sernik kokosowy z czekoladą? Zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Do zmielonych herbatników dodaj roztopione masło i wymieszaj. Ciasteczkową masę przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm lub 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyrównaj i dociśnij.
Piekarnik nastaw na 170 st. C na funkcji góra-dół. Ser przełóż do miski, dodaj cukier, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, budyń i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Następnie wymieszaj mikserem do połączenia składników. W trzech partiach dodawaj likier, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem. Do masy serowej dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszaj mikserem do połączenia składników.
Masę serową wyłóż na przygotowany spód w blaszce, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 65-70 minut (sernik mało rośnie, jest bardzo wilgotny, dlatego podczas pieczenia, może spod niego wyciec trochę wody).
Gdy sernik kokosowy z czekoladą się upiecze, uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw go w piekarniku jeszcze na około 30-60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik wstaw do lodówki na parę godzin
Polewa czekoladowa
Czekoladę połam i przełóż do miski. Śmietankę zagotuj. Gorącą śmietanką zalej czekoladę, mieszaj, aż czekolada się roztopi, odstaw do ostudzenia na około 15 minut. Schłodzony sernik wyjmij z blaszki. Nożem oddziel ciasto od brzegów blaszki, a następnie sernik połóż na paterze. Polewę wylej na wierzch sernika i wyrównaj. Na koniec posypać sernik kokosowy z czekoladą wiórkami. Ciasto odstaw jeszcze na chwilkę, aby polewa stężała.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery: