Takie kotlety mielone robiło się przed laty. Do dziś są popularne na Śląsku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledzie - Pyszności; Foto: Canva


Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kotlety mielone to jedno z kultowych polskich dań. Może ich popularność nie jest aż tak duża, jak w przypadku schabowych, to jednak i tak jest całkiem dobrze. Można je przygotować na kilka ciekawych sposobów. jeżeli lubisz tradycyjne i historyczne dania, to kotlety mielone sprzed lat, na pewno przypadną ci do gustu.

Smak tradycji i historii – przygotuj kotlety mielone sprzed lat

W czym tkwi wyjątkowość tych właśnie kotletów? Oprócz tego, iż przepis pochodzi z 1903 roku, to warto podkreślić, iż nie zawierały w sobie ani grama mięsa. Zaskoczony? Dziś już z pewnością nikt nie robi takich kotletów, dlatego dobrze będzie powrócić do odległych czasów, by poznać smak tamtych lat. Kotlety mielone sprzed lat są wyraziste w smaku, a wszystko za sprawą filetów śledziowych, które stanowią podstawę tego dania. To świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Idealnie smakują z dodatkiem ziemniaków i z ulubioną surówką.

Śledzie – Pyszności; Foto: Canva

Jak zrobić kotlety mielone sprzed lat?

Dobrze jest przypomnieć sobie tę wyrazistą w smaku potrawę. Sprawdzi się na piątkowy obiad i nie tylko. Kotlety mielone po takiej przemianie będą czymś wyjątkowym.

Składniki:

  • bułka pszenna
  • około 500 g filetów ze śledzia
  • jajko
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone sprzed lat to prawdziwy hit na rodzinny obiad. Rozpocznij od kilkugodzinnego namoczenia filetów śledziowych w wodzie. Po tym procesie przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj. Posiekaj obraną cebulę, wrzuć ją na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmaż ją do miękkości. Przełóż ją do zmielonych śledzi i dobrze wymieszaj. Teraz namocz bułkę w mleku, odciśnij ją i dodaj do masy śledziowo-cebulowej. Dodaj jajko i wszystko dopraw pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania gęstej pasty.

Kotlety mielone – Pyszności; foto: Canva

Gęstość pasty dobrze jest uregulować, dodając bułkę tartą. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do uzyskania złotego koloru. Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szukasz inspiracji na smaczne danie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladę z mięsa mielonego z jajkiem:

Idź do oryginalnego materiału