Takich wielkanocnych jajek faszerowanych nie widziałeś. Znikają z talerza w sekundę

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajka faszerowane - Pyszności; foto: TikTok: agata_w_kuchni


Jajka faszerowane to wielkanocna klasyka, której wykonanie ewoluuje wraz z czasem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na tę przekąskę, który ma potencjał na wprowadzenie w świąteczny obieg zupełnie nowej receptury.

Przed gospodarzami i gospodyniami wielkanocnego spotkania rodzinnego stoi — jak co roku — nie lada wyzwanie. Bywa przecież tak, iż przy stole zasiada naprawdę sporo osób, na dodatek takich, które przyjechały z różnych części kraju. To z kolei, jak wiemy, wiąże się z różnymi gustami i tradycjami dotyczącymi świątecznych posiłków.

Jajka faszerowane – Pyszności; foto: Canva

W takiej sytuacji można poradzić sobie na dwa sposoby. Pierwszy: wygrać miliony w loterii i zamówić catering wielkanocny od Magdy Gessler, którego ceny do dzisiaj nie pozwalają nam w spokoju zasnąć. Drugi: sporządzić spis takich przepisów, których wykonanie gwarantuje na tym polu pełen sukces. Jedną z takich perełek znajdziesz poniżej.

„Jajka, które w sekundę znikną z waszego wielkanocnego stołu” – rozpoczęła swoje nagranie @agata_w_kuchni, popularna tiktokerka. O jej pomyśle na jajka faszerowane z całą pewnością można powiedzieć dwie rzeczy: jest kontrowersyjny i absolutnie zachęcający. Co więcej, w naszej opinii, już po pierwszym kęsie wszyscy goście nabiorą już tylko jednej opinii: te jajka faszerowane są po prostu boskie.

Jesteś ciekaw, jak się je przyrządza? Bardzo prosimy: oto pełna receptura:

Jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 4 jajka + 1 do panierki
  • 5 plasterków boczku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Boczek usmaż na suchej patelni do „konsystencji chipsów”, a później odstaw go do ostygnięcia. Szczypiorek posiekaj.

Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj do nich majonez, boczek poszarpany na drobne kawałki, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.

@agata_w_kuchni Faszerowane jajka z chrupiącym boczkiem Składniki: 4 jajka + 1 do panierki, 5 plasterków boczku, 1,5 łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz, mąka, bułka tarta #wielkanocneprzepisy #wielkanoc #łatwyprzepis #przekąska #jajkafaszerowane #wielkanoc2023 ♬ Island In The Sun – Weezer

Czas na panierowanie białek. Rób to kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmaż je na głębokim oleju i odsącz z tłuszczu dzięki ręcznika kuchennego. Przygotowany farsz przełóż do usmażonych białek. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube, który dosłownie cofnie cię w czasie do dzieciństwa.

Idź do oryginalnego materiału