Takich pierogów twoja rodzina się nie spodziewa. Ten aromatyczny farsz na długo zapadnie im w pamięć

g.pl 2 dni temu
Jeśli nie masz pomysłu na sycący, pożywny posiłek, przygotuj pierogi. Nie chodzi jednak o ruskie czy z mięsem, a o wiejskie. Ich aromatyczny farsz to prawdziwe bogactwo smaku, a ciasto jest cienkie i elastyczne. Taka alternatywa na pewno zaskoczy twoją rodzinę.
Pierogi to jedno z najsmaczniejszych polskich dań. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż farsz można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale znamy ruskie, z mięsem bądź z kapustą i grzybami, ale można bardziej kombinować. Niektórzy zajadają się też pierogami wiejskimi. Z czym są podawane?


REKLAMA


Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi


Z czym są pierogi wiejskie? To aromatyczna odmiana świątecznych pierogów
Pierogi wiejskie wyróżniają się farszem z ziemniaków, boczku, kiszonej kapusty i podsmażonej cebulki. Nie dodaje się do nich twarogu, tak jak przy ruskich, ale ziemniaki należy ubić na gładkie puree, aby całość przypominała miękką, aksamitną, masę. Ta pyszna alternatywa przypomina w smaku świąteczne pierogi z kapustą, jednak dodatek boczku i cebuli podkreśla wyraźniej ich aromat. Sprawdź, jak zrobić pierogi wiejskie i zaskocz rodzinę przynym daniem.
Zobacz też: Przygotuj tradycyjną fasolkę po bretońsku. To danie jest tak pyszne, iż robię je na dwa dni


Jak zrobić pierogi wiejskie? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki
Składniki na ciasto:


500 gramów mąki pszennej typ 450,
łyżeczka oleju,
łyżeczka soli,
280 mililitrów ciepłej, przegotowanej wody.


Składniki na farsz:


500 gramów ziemniaków,
250 gramów wędzonego boczku,
250 gramów kiszonej kapusty,
średniej wielkości cebula,
sól i pieprz do smaku.


Jak zrobić ziemniaki z kapustą kiszoną? Postępuj według przepisu


Na początek robimy ciasto na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy olej, sól i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy rękoma na gładką, elastyczną masę przez około 15 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy, aby "odpoczęło".
Teraz zabieramy się za farsz. W tym celu należy najpierw obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie do miękkości.
Kapustę płuczemy wodą i gotujemy w osobnym garnku.
W międzyczasie kroimy boczek oraz cebulę na drobną kostkę i podsmażamy je na suchej patelni. Nie używamy oleju, ponieważ z mięsa wycieknie dużo tłuszczu.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy na gładkie puree, a kapustę siekamy na drobno.
Do dużej miski przekładamy ziemniaki, kapustę, boczek i cebulę. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy na jednolity farsz.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Bierzemy jedną z nich, podsypujemy ją mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. dzięki szklanki wycinamy z niego kółka, następnie na każde z nich nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy boki, formując kształt pieroga. Trzeba uważać, aby nadzienie nie dostało się pod ciasto, ponieważ podczas gotowania pierogi mogą się rozkleić.
Ulepione pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze przez około trzy minuty. Po wyjęciu z garnka pierogi będą gotowe do zjedzenia. Warto podawać je ze skwarkami, śmietaną lub zeszkloną na maśle cebulką.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału