Jak przygotować czarny czosnek?
Czarny czosnek to fermentowany czosnek, który charakteryzuje się miękką konsystencją, słodkawo-kwaśnym smakiem i delikatnym aromatem umami. Jest często wykorzystywany w kuchni jako dodatek do dań, ale również ceniony za swoje adekwatności zdrowotne. Do przygotowania kiszonego czosnku w miodzie będziesz potrzebować:
- 2-3 główki czosnku,
- 250 ml naturalnego miodu (najlepiej akacjowego, gryczanego lub lipowego).
Zacznij od obrania czosnku z łupin. Postaraj się to zrobić w taki sposób, by nie uszkodzić jego struktury. Przełóż je do wyparzonego i suchego pojemnika. Zalej czosnek miodem w taki sposób, aby całkowicie go zakrył. Zakręć słoik, ale nie za mocno, aby powietrze mogło z niego uchodzić. Postaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie. Co kilka dni otwieraj słoik i wypuszczaj z niego gazy fermentacyjne. Możesz także delikatnie wymieszać jego zawartość. Po tym czasie przechowuj słoik w lodówce.
Sprawdź również: Te ziarenka zawierają więcej wapnia niż mleko. Seniorzy powinni jeść je regularnie
Czarny czosnek — adekwatności
Odpowiednio przygotowany czarny czosnek łączy w sobie adekwatności czosnku oraz miodu. Czosnek wzmacnia odporność oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Z kolei naturalny miód ma adekwatności przeciwzapalne, a także wzmacnia organizm i dodaje energii. Czarny czosnek możesz wykorzystywać jako naturalne wsparcie w okresie przeziębień. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do herbat, sosów czy marynat. Profilaktycznie możesz także spożywać od 1 do 2 ząbków dziennie, by poprawiać odporność swojego organizmu.
Zobacz też:
Obniża poziom cukru, wspomaga odporność i odpręża. Ta herbata bije na głowę wszystkie inne
Weź z kuchni i wrzuć wieczorem do toalety. Rano będzie wolna od kamienia i lśniąca
Kupisz w każdym kiosku. Poświęć kwadrans dziennie, a poprawisz pamięć i zapobiegniesz demencji