Chłodnik litewski to bez dwóch zdań najpopularniejsze danie na upalne dni. Tym razem przedstawiamy przepis na to danie z innymi składnikami, od samego Roberta Makłowicza. Smak tej letniej zupy jest prostu obłędny. Musisz spróbować ją tego lata.
Składniki na chłodnik Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz jest m.in. krytykiem kulinarnym, osobowością medialną i podróżnikiem. Niejednokrotnie zachwycał swoimi daniami. Tak też jest i tym razem. Stworzył przepis na chłodnik nie z botwinką i ogórkiem, a ze szczawiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia chłodnika Roberta Makłowicza? Oto lista:
- kefir;
- śmietana;
- 0,5 szklanki wody;
- 6 rzodkiewek;
- pęczek koperku;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek szczawiu;
- pęczek czosnku niedźwiedziego;
- 3-4 łyżki octu z czeremchy;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- dodatkowo: ziemniaki, jajka, masło.
Przepis na chłodnik Roberta Makłowicza
Żeby przygotować chłodnik, na początek należy opłukać szczaw i czosnek niedźwiedzi. Potem siekamy te składniki i przekładamy na patelnię.
Następnie wsypujemy na patelnię cukier i wlewamy ocet z czeremchy oraz wodę. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
W kolejnym kroku studzimy przygotowane składniki i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich pokrojoną rzodkiewkę, koperek i szczypiorek.
Wlewamy kefir i śmietanę. Pamiętajmy jednak, iż tego pierwszego składnika powinno być więcej niż tego drugiego (np. 2 szklanki kefiru i 1 szklanka śmietany).
Na koniec mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki. Chłodnik będzie sycącym daniem, jeżeli podamy go z jajkami i ziemniakami, polanymi masłem i posypanymi koperkiem.
Zobacz też:
Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności
Gotujesz makaron w ten sposób? Psujesz smak i konsystencję potraw
To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie