Taką sałatkę na Wszystkich Świętych robiła babcia. W tym roku zrobię z jej przepisu

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Szukając pomysłu na to, co zrobić na Wszystkich Świętych, aby było szybkie i dobrze smakowało, warto zaczerpnąć inspiracji z dawnych przepisów. Dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie sałatki, którą w PRL-u przyrządzały nasze mamy i babcie. Sprawdź, co to za sałatka oraz jak ją zrobić, aby świetnie smakowała.

Sałatka jarzynowa czy gyros przejadły się już wielu osobom. Warto więc w tym roku, na Wszystkich Świętych, przygotować coś innego. Dobrym pomysłem będzie sałatka, która kiedyś często gościła na polskich stołach. Dziś jest już nieco zapomniana, ale zdecydowanie warto ją przywrócić do łask. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Jaką sałątkę warto zrobić na Wszystkich Świętych? Goście pokochają to połączenie

Poszukując inspiracji na sałatkę, którą podamy we Wszystkich Świętych, warto przypomnieć sobie recepturę, która była bardzo popularna lata temu. Mowa o sałatce pieczarkowej, którą bardzo często przyrządzały nasze babcie. Jest to prosty przepis, który powstał w latach, gdzie nie było dostępu do wielu skomplikowanych składników.

Sałatkę tę możemy zrobić zarówno ze świeżych, jak i marynowanych pieczarek. W dodatku przyrządzenie jej nie zajmuje wiele czasu, a sama potrawa zachwyca smakiem. Jej delikatny aromat wymieszany z ostrością musztardy sprawi, iż goście będą chcieli dokładkę tej pysznej i sprawdzonej sałatki.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Jak zrobić sałatkę pieczarkową? To niezawodna receptura

Sałatkę pieczarkową zrobimy w zaledwie chwilę. Jest to więc prosty przepis, z którym poradzą sobie choćby niedoświadczeni kucharze. Do przyrządzenia jej nie potrzebujemy wielu składników. Oto lista niezbędnych produktów:

  • 500 g pieczarek (300 g w przypadku marynowanych grzybów),
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 0,5 dużego jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • musztarda,
  • sól,
  • pieprz.

Przyrządzanie sałatki zaczynamy od ugotowania świeżych pieczarek w solonym wrzątku przez 10 minut lub podsmażenia ich na maśle. W przypadku użycia marynowanych pieczarek kroimy je po prostu na małe kawałki. Pamiętajmy, iż o ile zdecydujemy się na gotowanie grzybków, to musimy je dobrze odsączyć.

Następnie gotujemy jajko na twardo i kroimy je w kostkę oraz dodajemy do pokrojonych pieczarek. Później w drobną kostkę kroimy także cebulę, jabłko i ogórki kiszone. Odcedzamy kukurydzę i groszek oraz dodajemy do miski. Siekamy szczypiorek i dorzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy majonez i musztardę w ilości, która odpowiada naszym preferencjom oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Podając ją, możemy udekorować ją świeżymi ziołami.

Zobacz też:

Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność

Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz

​Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, iż to poważny błąd

Idź do oryginalnego materiału