Ciasta czekoladowe często robi się na maślance albo na jogurcie. Tym razem przedstawiamy przepis z użyciem kefiru. To właśnie dzięki niemu wypieki wychodzą miękkie, puszyste i wilgotne. Poza tym nie wysychają i są świeże choćby przez trzy dni.
Składniki na ciasto czekoladowe z kefirem
Ciasto czekoladowe robi się z popularnych składników, które często już mamy w swojej kuchni. jeżeli jednak nie, to kupimy je dosłownie wszędzie, w każdym sklepie. Oczywiście nie zapominamy o kefirze, który wpływa na konsystencję i smak tego wypieku.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta czekoladowego? Oto lista:
- 2,5 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 300 g kefiru;
- 2 jajka;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki powideł;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Przepis na ciasto czekoladowe z kefirem
Przepis na ciasto czekoladowe z kefirem jest szybki i prosty. Robi się je w 10 minut, nie potrzebujemy choćby miksera. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, ale po kolei...
Na początek do miski wlewamy kefir oraz olej i dodajemy do nich jajka, cukier, powidła. Te składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
W kolejnym kroku dosypujemy przesianą mąkę tortową, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, a także dodajemy szczyptę soli. Całość ponownie mieszamy do połączenia składników.
Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Gdy ostygnie, to warto oblać je polewą czekoladową i obsypać orzechami włoskimi albo wiórkami kokosowymi. Można też ozdobić wypiek listkami mięty i świeżymi owocami tj. maliny, borówki, truskawki, wiśnie czy porzeczki.
Zobacz też:
O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu
Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru
Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao