Dodanie żelatyny do bitej śmietany nie zawsze kończy się sukcesem. Zamiast puszystego jak obłoczek nadzienia uzyskujemy sztywną, zbitą masę, czasem z wyczuwalnymi grudkami o dziwnym posmaku. Z pomocą przychodzi produkt z lodówki, często wykorzystywany do różnych dań w kuchni.
Co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna?
Bitą śmietanę można zagęścić...jogurtem greckim. Z powodzeniem zastąpi żelatynę i mascarpone. Do tego sprawi, iż nadzienie będzie miało lekko kwaśny posmak, idealnie pasujący do słodkiego ciasta.
Najlepiej na 250 ml śmietanki dodać 3-4 łyżki tego produktu. Dodajemy go łyżka po łyżce, ciągle miksując lub mieszając szpatułką. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posłodzić bitą śmietanę cukrem czy miodem.
Takie nadzienie z jogurtem greckim można stosować do ciast, tortów, ale też do czekoladowych czy owocowych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także w naleśnikach, gofrach, pancakes.
Przepis na bitą śmietanę z jogurtem greckim
Do bitej śmietany używamy śmietanki 30% albo 36%. Wcześniej musimy schłodzić ją w lodówce. Polecamy też schłodzenie misy i miksera, co pomoże uzyskać sztywną masę.
Na początek wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę do misy i miksujemy ją do momentu, aż zrobi się sztywna. Nie możemy jednak miksować jej zbyt długo, ponieważ konsystencją zacznie przypominać masło.
Po ubiciu dodajemy partiami jogurt grecki pełnotłusty, najlepiej 10%. Tak jak wspomniano, 3-4 łyżki na 250 ml śmietanki. Całość miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy szpatułką. Wówczas masa nie zważy się i nie straci na swojej puszystości.
Na koniec warto posłodzić bitą śmietanę, dodając do niej 1-2 łyżki cukru pudru na 250 ml śmietanki. W tym momencie można też dorzucić startą skórkę z pomarańczy bądź dolać ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy krótko - tylko do połączenia składników.
Zobacz też:
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu
Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem