Kurki – jedne z ulubionych grzybów Polaków
Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen.
Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, iż wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.
Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają
Przepis na sos kurkowy. Idealny do mięs i klusek
Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim choćby początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeżeli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników:
- 300 g kurek;
- 1 cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 30 g masła klarowanego;
- 200 ml śmietanki 30%;
- pół garści poszatkowanego koperku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut.
- Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku.
Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. jeżeli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić.
Zobacz też:
Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy choćby na dokładkę
Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem
Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem