Tak zrobisz najsmaczniejszy sos kurkowy. Idealny do mięsa i klusek

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Końcówka lata to okres, w którym w lasach sezon na kurki osiąga swój szczyt. Rzeczone grzyby idealnie odnajdują się w wielu kulinarnych przepisach. Warto zrobić z nich aromatyczny sos, który genialnie współgra z daniami mięsnymi oraz kluskami. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt zwala z nóg!

Kurki – jedne z ulubionych grzybów Polaków

Kurka, zwana również pieprznikiem jadalnym, to niezwykle charakterystyczny, nieduży grzyb mający lejkowaty kształt i pomarańczowy lub żółty odcień. Przeważnie możemy je spotkać w lasach iglastych i mieszanych. Kurki rosną nieopodal strumieni i w wilgotnym mchu, grzybiarze natykają się na nie w pobliżu świerków i sosen.

Kurki odznaczają się genialnymi walorami smakowymi. Nic więc dziwnego, iż wykorzystuje się je w wielu kulinarnych przepisach. Można z nich zrobić między innymi genialny sos, który świetnie komponuje się z mięsem, kluskami lub makaronem.

Przeczytaj też: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają

Przepis na sos kurkowy. Idealny do mięs i klusek

Przepis na sos kurkowy nie jest skomplikowany – powinien poradzić sobie z nim choćby początkujący kucharz. Kluczem do jego przyrządzenia są dobrej jakości kurki – jeżeli nie jesteśmy zapalonymi grzybiarzami, to bez przeszkód możemy je kupić w wielu sklepach. Co konkretnie jest potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu kurkowego? Poniżej lista składników:

  • 300 g kurek;
  • 1 cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 30 g masła klarowanego;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • pół garści poszatkowanego koperku;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
  2. Podsmażamy cebulę i czosnek na maśle klarowanym. Dodajemy kurki i smażymy przez około 4 do 5 minut.
  3. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Gotujemy całość przez jakieś 10 minut. Po tym czasie sos będzie gotowy. Na koniec dodajemy do niego pół garści poszatkowanego koperku.

Gotowy sos kurkowy możemy przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) przez około 2 dni. jeżeli chcemy przygotować więcej na zapas, to wówczas musimy go zamrozić.

Zobacz też:

Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy choćby na dokładkę

Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem

Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem

Idź do oryginalnego materiału