Tak zrobisz najlepsze pieczone ziemniaki. Z piekarnika, a smakują jak z ogniska

top.pl 6 dni temu
Zdjęcie: /Pixel


Masz ochotę na pieczone ziemniaki jak z ogniska, ale nie masz czasu i warunków, aby je rozpalać? Nie przejmuj się tym. Bardzo podobny efekt możesz bowiem uzyskać w swojej kuchni. jeżeli upieczesz kartofle w piekarniku we adekwatny sposób, na pewno ci posmakują. Będą miały idealnie chrupiącą skórkę i środek miękki jak masełko.

Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą być równie smaczne, a choćby lepsze od tych z ogniska, jeżeli przygotujesz je we adekwatny sposób. jeżeli dotychczas wychodziły ci średnio, to najprawdopodobniej po prostu kroiłeś je i wrzucałeś na blachę. To nie wystarczy.

Naprawdę chcesz, aby twoje pieczone ziemniaki domowej roboty zachwycały smakiem, miały chrupiącą skórkę i miękki, puszysty środek? W takim razie musisz się jednak trochę bardziej wysilić. Przygotuj warzywa według poniższego przepisu, a będą mieć idealny smak i konsystencję.

Może cię zainteresować: Przepis Ewy Wachowicz na ciasto porzeczkowe. Zdobi je wierzch delikatny jak chmurka

To sekret pysznych pieczonych ziemniaków z piekarnika. Przygotuj je w takiej temperaturze

Pieczone ziemniaki z piekarnika to smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia danie, które możesz zjeść na obiad wraz z mięsem, albo samodzielnie jako przekąskę. Aby kartofle w tej formie były naprawdę smaczne i chrupiące, kluczowa jest jednak temperatura ich przygotowywania.

Ogólna zasada, o której nie możesz zapomnieć, jest taka, iż im większe są twoje cząstki ziemniaków po pokrojeniu, tym wyższa powinna być temperatura w piekarniku.

Zazwyczaj zalecane jest nastawienie urządzenia na około 200-220 stopni Celsjusza. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie trzeba aż tak przesadzać, 190-200 stopni Celsjusza wystarczy. Nie zaszkodzi także przez chwilę podgotować ziemniaków w wodzie przed pieczeniem, aby były bardziej kremowe.

Czytaj również: Ogórki w tej wersji mogą zaskakiwać, ale lepszych nie jadłeś. Przepis mam od sąsiadki

Jak upiec ziemniaki w piekarniku tak, by smakowały, jak z ogniska? Prosty przepis

Upewnij się, iż masz w domu wszystkie niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków. Spokojnie, nie będzie ich dużo. Nie zaszkodzi także na pewno, jeżeli przez chwilę podgotowujesz ziemniaki w wodzie przed pieczeniem, jeżeli chcesz, aby były jeszcze bardziej kremowe.

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki typu B/C - 600 g
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka słodka/ ostra - 1,5 łyżeczki
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka

Rozgrzej piekarnik wraz z blaszką, na której będziesz układać kartofle. Gdy urządzenie osiągnie prawidłową temperaturę, poukładaj pokrojone równo, lekko podgotowane, osuszone ziemniaki w jednej warstwie, zachowując ostępy. Wcześniej powinny być wymoczone w oleju i przyprawach tak, aby nimi przesiąkły.

Piecz ziemniaki przez 40-50 minut, mniej więcej w połowie czasu obracając je na drugą stronę. Na ostatnie 5-7 minut włącz tryb gilla, dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca. Wyjmij i podaj wraz z mięsem albo sosem czosnkowym, o ile go lubisz.

Zobacz też:

Zawsze dodawaj do pomidorów. Dzięki temu będą dużo zdrowsze

To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka

Idź do oryginalnego materiału