Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą być równie smaczne, a choćby lepsze od tych z ogniska, jeżeli przygotujesz je we adekwatny sposób. jeżeli dotychczas wychodziły ci średnio, to najprawdopodobniej po prostu kroiłeś je i wrzucałeś na blachę. To nie wystarczy.
Naprawdę chcesz, aby twoje pieczone ziemniaki domowej roboty zachwycały smakiem, miały chrupiącą skórkę i miękki, puszysty środek? W takim razie musisz się jednak trochę bardziej wysilić. Przygotuj warzywa według poniższego przepisu, a będą mieć idealny smak i konsystencję.
Może cię zainteresować: Przepis Ewy Wachowicz na ciasto porzeczkowe. Zdobi je wierzch delikatny jak chmurka
To sekret pysznych pieczonych ziemniaków z piekarnika. Przygotuj je w takiej temperaturze
Pieczone ziemniaki z piekarnika to smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia danie, które możesz zjeść na obiad wraz z mięsem, albo samodzielnie jako przekąskę. Aby kartofle w tej formie były naprawdę smaczne i chrupiące, kluczowa jest jednak temperatura ich przygotowywania.
Ogólna zasada, o której nie możesz zapomnieć, jest taka, iż im większe są twoje cząstki ziemniaków po pokrojeniu, tym wyższa powinna być temperatura w piekarniku.
Zazwyczaj zalecane jest nastawienie urządzenia na około 200-220 stopni Celsjusza. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie trzeba aż tak przesadzać, 190-200 stopni Celsjusza wystarczy. Nie zaszkodzi także przez chwilę podgotować ziemniaków w wodzie przed pieczeniem, aby były bardziej kremowe.
Czytaj również: Ogórki w tej wersji mogą zaskakiwać, ale lepszych nie jadłeś. Przepis mam od sąsiadki
Jak upiec ziemniaki w piekarniku tak, by smakowały, jak z ogniska? Prosty przepis
Upewnij się, iż masz w domu wszystkie niezbędne produkty, które będą potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków. Spokojnie, nie będzie ich dużo. Nie zaszkodzi także na pewno, jeżeli przez chwilę podgotowujesz ziemniaki w wodzie przed pieczeniem, jeżeli chcesz, aby były jeszcze bardziej kremowe.
Składniki na pieczone ziemniaki:
- ziemniaki typu B/C - 600 g
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- papryka słodka/ ostra - 1,5 łyżeczki
- rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
Rozgrzej piekarnik wraz z blaszką, na której będziesz układać kartofle. Gdy urządzenie osiągnie prawidłową temperaturę, poukładaj pokrojone równo, lekko podgotowane, osuszone ziemniaki w jednej warstwie, zachowując ostępy. Wcześniej powinny być wymoczone w oleju i przyprawach tak, aby nimi przesiąkły.
Piecz ziemniaki przez 40-50 minut, mniej więcej w połowie czasu obracając je na drugą stronę. Na ostatnie 5-7 minut włącz tryb gilla, dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca. Wyjmij i podaj wraz z mięsem albo sosem czosnkowym, o ile go lubisz.
Zobacz też:
Zawsze dodawaj do pomidorów. Dzięki temu będą dużo zdrowsze
To ciasto z borówkami jest w mojej rodzinie od pokoleń. Zawsze się udaje i smakuje obłędnie
Te naleśniki zrobisz z tylko 2 składników. Nie ma w nich kropli mleka, a są mięciutkie jak chmurka