Tak upieczony indyk to ukochane danie Beaty Kozidrak. Gwiazda nie odmawia porcji tej pyszności

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak


Beata Kozidrak podzieliła się przepisem na swoją ulubioną potrawę. Pieczony indyk ze śliwkami i morelami wręcz rozpływa się w ustach.

Beata Kozidrak to prawdziwa diwa polskiej sceny muzycznej. Od wielu lat utrzymuje się na samym szczycie, a jej przeboje znają wszystkie pokolenia. Chociaż mogłoby się wydawać, iż w napiętym grafiku ciężko znaleźć przestrzeń na gotowanie, to wokalistka w swoim repertuarze ma wyjątkowe danie, które uwielbia przygotowywać i podobno wychodzi jej to znakomicie.

Beata Kozidrak zdradziła przepis

Aby prowadzić tak intensywny tryb życia, gwiazda dba o odpowiednie żywienie. W jej diecie nie brakuje pożywnych i lekkich posiłków. Gwiazda pozwala sobie jednak na małe odstępstwa od diety, takie jak picie coli. W jej menu gości również pieczony indyk z bakaliami. Połączenie delikatnego, kruchego mięsa z odrobiną słodyczy zdecydowanie sprawdzi się na specjalne okazje.

Beata Kozidrak upieczone mięso serwuje wraz z sosem z żurawiny i ziemniakami. Danie nieco przypomina tradycyjnego indyka, którym zajadą się Amerykanie podczas Święta Dziękczynienia. Nie serwujemy go jednak w całości, a podzielonego na części, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Pieczony indyk sprawdzi się również na wielkanocny obiad w gronie najbliższych.

Pieczony indyk Beaty Kozidrak

Składniki:

  • ok. 2-3 kg indyka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 jabłka
  • garść moreli
  • garść śliwek (można użyć owoców suszonych)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Indyka podziel na mniejsze części i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. W garnuszku rozpuść masło, dodaj olej, majeranek oraz sól i pieprz. Powstałą miksturę przestudź i wmasuj w mięso, aby dobrze zamarynować indyka. Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
  3. Owoce podziel na mniejsze części i wrzuć do żaroodpornego naczynia z indykiem.
  4. Zalej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso apetycznie się zarumieniło.
  5. Indyka podaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami i żurawinowym sosem. Smacznego!

Beata Kozidrak pieczony indyk- Pyszności; źródło Canva, instagram beatakozidrak

Przepis na mięsne szaszłyki w cieście znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału