Tak przedłużysz świeżość koperku. Wystarczy słoik. Prościej się nie da

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Koperek to doskonały dodatek i zwieńczenie wielu dań. Źle przechowywany gwałtownie traci jednak świeżość. Co zrobić, by dłużej nadawał się do jedzenia? Wcale nie chodzi nam o mrożenie. Wystarczy zastosować prosty patent ze słoikiem.
Koperek to, obok pietruszki, prawdopodobnie najpopularniejsze polskie zioło (choć wiemy, iż nie wszyscy darzą go sympatią). Jego młode pędy dodajemy do ziemniaków, zup, sałatek i surówek (chociażby mizerii) i np. dań z młodej kapusty. Jest też niezbędnym składnikiem wielu kiszonek, podobnie jak czosnek i chrzan.

REKLAMA







Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność?



Świeży koperek może jednak gwałtownie zwiędnąć, jeżeli nie zużyjemy go od razu po zakupie lub będziemy źle przechowywać. Wszyscy chyba mamy traumę z dzieciństwa związaną ze znajdywaniem mrożonego koperku w pudełkach po lodach, więc niczego takiego nie będziemy tu proponować. Zamiast tego polecamy, by wziąć wyparzony i suchy słoik.
Jak przedłużyć świeżość koperku? Przygotuj ostry nóż i czysty słoik
Nie wystarczy włożyć pęczków koperku luzem do lodówki. W ten sposób zioło gwałtownie straci świeżość i aromat. Jest jednak inny sposób, za pomocą którego koperek może wytrzymać choćby dwa miesiące.


Najpierw musisz wyparzyć słoik, a potem wytrzeć go do sucha. Dzięki temu ewentualne bakterie nie powinny zagrozić naszemu koperkowi. Później przemyj koperek, osusz i odetnij łodyżki. Następnie posiekaj drobno listki i przełóż je do słoika. Szczelnie go zakręć i wstaw do lodówki.
Jeszcze skuteczniejszą metodą podzieliła się Ewa Wachowicz. Dzięki niej koperek można przechowywać poza zamrażarką choćby przez... rok! Trzeba postąpić z nim podobnie, jak powyżej, czyli opłukać i osuszyć, a następnie odciąć grubsze łodygi i drobno pokroić resztę. Potrzebna będzie też sól - kucharka na 5 pęczków użyła 250 g soli gruboziarnistej. Składniki układamy na przemian w słoiku: zaczynamy od warstwy soli, na nią kładziemy warstwę koperku, ugniatamy i przysypujemy znów solą. Powtarzamy czynność, aż składniki się skończą, przy czym ostatnią warstwą też powinna być sól. Szczelnie zakręcamy wieczko.



Koperek - adekwatności zdrowotne
Zioło jest bogatym źródłem witamin A, C, D, E, K oraz z grupy B. Zawiera też dużo minerałów, m.in.: fosfor, żelazo, potas, magnez i wapń. Ma też działanie wspomagające trawienie. Nasiona mogą pomóc na niestrawność, bóle brzucha i wzdęcia. Koperek dostarcza również przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie. Z kolei beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A, pozytywnie wpływa na wzrok.
Idź do oryginalnego materiału