Oszustwa producentów żywności przybierają na sile. Płacimy coraz więcej za mniejszą ilość produktu. Te zmiany wprowadzane są po cichu.
W sklepach ceny szaleją, a wartość koszyka zakupowego cały czas wzrasta. Pokłosiem tego zjawiska są nieuczciwe zagrywki producentów, którzy obawiają się o spadek sprzedaży swoich wyrobów. Niepokojące zjawisko nabiera rozpędu.
Oszustwa producentów żywności
Wraz z podwyżkami cen w sklepach nasiliło się zjawisko „downsizingu”. To nic innego, jak celowe zmniejszenie gramatury opakowania bez zmiany ceny. Mamy wrażenie, iż płacimy stałą stawkę za określona ilość produktu, w rzeczywistości jednak dostajemy go coraz mniej. Dzięki temu producent oszczędza sporo pieniędzy na kosztach produkcji, a klient żyje z przeświadczeniem, iż cena się nie zmienia, więc wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Jednym z przykładów jest kultowe „Ptasie Mleczko”. Znane czekoladki wcześniej można było kupić w opakowaniu o wadze 360 gramów. Od 2023 roku każde pudełko to 340 gramów, czyli o 20 gramów mniej.
Dzięki temu udało nam się zoptymalizować koszt produktu, który w przypadku utrzymania obecnej gramatury oznaczałby dotkliwy wzrost ceny dla konsumenta
— tłumaczył swoją decyzję producent Lotte Wedel
Oszustwa producentów żywności- Pyszności/
Liczba produktów wciąż przybywa
„Rzeczpospolita” zwraca uwagę na to, iż niepokojące zjawisko nabiera na sile. Nie jest to tylko „Ptasie mleczko”, ale szereg innych. Zmiany wprowadziła m.in Lubella. W innej gramaturze kupimy też serki Danio (z 220 g na 200 g) czy też uwielbiany batonik Snickers (z 58 g na 50 g). Kurczą się również kostki masła, zmienia gramatura pieczywa i maleją tabliczki czekolady. Chociaż pozornie wszystko wygląda tak samo, to w tej samej cenie dostajemy mniej niż wcześniej. Szczególnie objawia się to w przypadku pieczywa.
W fazie produkcji używane są uboższej jakości półprodukty i komponenty po to, żeby zaoszczędzić na kosztach surowcowych. Zamieniane są polepszacze na »silniejsze«, których nazwy robocze używane przez technologów są podawane z charakterystyką określającą ich działanie, np. DD — dobrze dmucha. Co to oznacza? Otrzymujemy finalne pieczywo, np. chleb lub bułki o mniejszej gramaturze, a o większej objętości
— wyjaśniał w rozmowie z portalem dlahandlu.pl Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.
Zauważyłeś zmiany?
Przepis na ciasto bez mąki i cukru znajdziesz na naszym kanale YouTube