Tak nigdy nie przechowuj kawy. Od razu straci smak. jeżeli nie chcesz pić "lury", zadbaj o istotny aspekt

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: W czym najlepiej przechowywać kawę? Fot. Archiwum prywatne


Choć wielu z nas zaczyna dzień od filiżanki kawy, nie każdy wie, jak prawidłowo ją przechowywać po otwarciu opakowania. Odpowiednie warunki są istotne dla zachowania smaku i aromatu. W czym najlepiej trzymać kawę, aby cieszyć się idealnym naparem każdego dnia? Nie popełniaj popularnego błędu.
Kawa, niezależnie od tego, czy jest mielona, czy ziarnista, zaraz po otwarciu opakowania zachwyca intensywnym aromatem. Niestety, z czasem jej zapach słabnie, a smak naparu staje się mniej wyrazisty. adekwatne przechowywanie ma tu ogromne znaczenie, szczególnie iż sposób zależy także od formy kawy. Chcesz zachować jej smak na dłużej? Sprawdź, jak to zrobić.

REKLAMA







Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy



Gdzie najlepiej przechowywać kawę? Złe miejsce sprawi, iż nie będzie smaczna
Przechowywanie kawy, czy to mielonej, czy w ziarnach, to temat, na którym warto się pochylić, jeżeli chcemy cieszyć się pełnią jej smaku i aromatu. Ekspertka nie ma wątpliwości, iż to, jak i gdzie trzymamy kawę, ma ogromny wpływ na jej jakość, a drobne błędy mogą gwałtownie zmienić ulubiony napar w niesmaczny napój. Jak więc zrobić to dobrze? Na serwisie www.huffpost.com możemy znaleźć wypowiedź dyrektorki ds. kawy w "Bean Box" - Maryny Gray, w której podkreśliła, iż ziarna kawy, jak każdy inny produkt spożywczy, z czasem tracą swoją świeżość.


Kobieta jest przekonana, iż przechowywanie kawy w oryginalnym opakowaniu może przedłużyć jej jakość choćby na wiele tygodni po wypaleniu. Warunkiem jest trzymanie jej w chłodnym, ciemnym miejscu, gdzie ziarna nie będą narażone na powietrze oraz światło. Unikajmy więc okolicy okien, piekarników, a także lodówki, która choć chłodna, może wprowadzać do pojemnika wilgoć i zapachy. Oto trzy przykłady miejsc, w których warto przechowywać kawę:

Szafka kuchenna umieszczona z dala od piekarnika i kuchenki, gdzie nie będzie narażona na wysokie temperatury.
Spiżarnia. Tam zwykle panuje niższa temperatura, co sprzyja dłuższemu zachowaniu świeżości.
Dolne szuflady kuchenne. Nie narażają kawy na bezpośrednie działanie światła słonecznego.






Kawa Fot. Pexels / Pixabay.com


W czym najlepiej trzymać kawę? Zadbaj o odpowiednie pojemniki
Po otwarciu kawa niemal natychmiast zaczyna tracić na świeżości, a to, jak długo zachowa pełnię smaku, zależy od tego, w czym ją będziemy przechowywać. Ziarna mogą pozostać świeże przez kilka tygodni, natomiast kawa mielona traci swoje walory znacznie szybciej, bo już po kilku dniach. Jakie naczynia wybrać, by jak najdłużej zachować aromat?



Szczelne pojemniki próżniowe to niezawodni strażnicy świeżości kawy. Dzięki mechanizmom wypompowującym powietrze skutecznie chronią ziarna przed utlenianiem, które powoduje ich wietrzenie. Równie dobrze sprawdzą się szklane słoiki z uszczelką. Są eleganckie, ponadczasowe i praktyczne. Szkło nie przejmuje zapachów, a szczelna uszczelka skutecznie zapobiega dostępowi powietrza. Ważne jednak, by trzymać takie pojemniki w ciemnym miejscu, gdyż przepuszczają światło. Metalowe puszki na kawę to z kolei stylowy i funkcjonalny wybór – doskonale chronią przed światłem, a szczelne pokrywki zabezpieczają przed wilgocią i tlenem.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału