Mięso z Dino dostarcza Agro-Rydzyna, spółka zależna Dino-Polska. Dostarcza do sieci świeże mięso wieprzowe i znaczną część wędlin – czytamy w Portalu Spożywczym.
By zrozumieć skalę wpływu na sprzedaż Dino, warto dodać, iż w 2024 roku produkty Agro-Rydzyny odpowiadały za ponad 14 procent skonsolidowanych przychodów Dino Polska ze sprzedaży.
Obecnie zakłady produkcyjne Agro-Rydzyny są w Kłodzie i (nowo otwarty) i Jastrowiu w województwie wielkopolskim. Ten drugi zakład ma powierzchnię 6,7 tys. metrów kwadratowych. Pracę ma w nim znaleźć choćby 400 pracowników.
Firma nie tylko produkuje na potrzeby sieci, ale także dostarcza mięso drobiowe od zewnętrznych dostawców.
Całość produkcji Agro-Rydzyny trafia wyłącznie na półki sklepów Dino. Każdy sklep ma własne stoisko mięsne z obsługą.
Agro-Rydzyna oraz inne spółki zależne Dino Polska nie prowadzi działalności hodowlanej ani ubojowej. Kluczowym surowcem są półtusze wieprzowe, które pozyskuje od polskich producentów.
Jak podkreśla Dino w raporcie rocznym, sieci stale stara się dbać o wysoką jakość mięsa. W recepturach nie ma MOM (mięsa oddzielanego mechanicznie) ani oleju palmowego. Surowce mają spełniać rygorystyczne normy dotyczące zawartości tłuszczu i innych składników.
"W celu utrzymania wysokiej jakości produktów, Agro-Rydzyna do produkcji wędlin używa głównie naturalnych osłonek, zamiast osłonek sztucznych" – podkreśla Dino Polska w komunikacie.
Dino Polska w marcu 2025 miała 2746 sklepów w całej Polsce. Dodajmy, iż – jak podaje firma – tylko w pierwszym kwartale bieżącego roku otworzyła 58 nowych sklepów.