Jak stare kroniki zapamiętały, mazurek pojawił się na stołach polskich dworów w XVII wieku.
Jest to jednak tylko część prawdy, bo w starszych kronikach przeczytamy o mazurku przygotowywanym w kuchniach klasztornych już w średniowieczu.
Na pierwszy rzut oka obie informacje są sprzeczne, prowokują więc oczywiste w tej sytuacji pytanie: która z nich jest prawdziwa?
Po chwili zastanowienia okazuje się, iż jedno drugiemu nie przeczy. Dalekim kuzynem mazurka są desery tureckie. I właśnie na Bliskim Wschodzie musimy szukać pierwowzoru ciasta, do którego z czasem przyczepiła się nazwa sugerująca jego mazowieckie pochodzenie – mazurek.
Do Europy trafił mazurek już w czasie wypraw krzyżowych, a kilkaset lat później upowszechnił się w Rzeczypospolitej poprzez kontakty kupieckie z Imperium Osmańskim.
Mazurek…
…to placek z migdałów, pisał na początku XIX wieku Samuel Bogumił Linde w Słowniku Języka Polskiego. Aż prosi się, aby do tej lakonicznej, definicji dodać kilka słów uzupełnienia.
Podstawą mazurka było zwykle kruche ciasto, na które nakładano masę czekoladową, kajmakową lub karmelową. A żeby masa miała niepowtarzalny smak mieszano w niej orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, a choćby upieczone kawałki skórki pomarańczy.
Tych samych składników używano również do dekoracji mazurka. A ponieważ nie wyglądało to imponująco, dodawano jeszcze ozdoby z marcepanu i lukru.