Tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Włoski obiad w 30 minut

pysznosci.pl 1 rok temu

Zachwycająco prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i czerwonym pesto rosso. W niecałe pół godziny przeniesiesz się do słonecznej Italii.

Prosty przepis na makaron

Makaron to świetny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Szerokie wstążki tagliatelle połączyliśmy z kurczakiem, suszonymi pomidorami, śmietanką i genialnym pesto rosso. Pesto rosso to włoski sos na bazie suszonych pomidorów, orzechów, oliwy, parmezanu, bazylii i czosnku. Ma charakterystyczną czerwoną barwę i intensywny smak. To połączenie smaków z pewnością zachwyci twoje podniebienie, a prosta i szybka w przygotowaniu receptura sprawi, iż danie będzie idealnym wyborem na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • 200 ml śmietanki 18 proc.
  • 150 g pesto rosso Barilla
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 400 g makaronu tagliatelle Barilla

Dodatki

  • pomidorki koktajlowe
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj do mięsa olej z suszonych pomidorów, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni.

Tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso- Pyszności

Gdy kurczak będzie już podsmażony, zalej całość śmietanką 18% i dodaj pomidorowe pesto rosso marki Barilla. Dokładnie wymieszaj i dorzuć umyte liście świeżego szpinaku.

Sos z kurczakiem i pesto rosso- Pyszności

Tagliatelle marki Barilla ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron al dente ma idealnie ugotowane wstążki, które są miękkie na zewnątrz, ale lekko sprężyste w środku. Idealnie komponuje się z sosami.

Tagliatelle- Pyszności

Ugotowany makaron połącz w dużym garnku z przygotowanym sosem. Przełóż na talerz i udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Całość posyp startym parmezanem.
Smacznego!

Tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału