Zbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało choćby już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur. Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem.
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
3 ogórki gruntowe
2 duże pomidory
1 świeża chili
1 mała czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
pół pęczka świeżej mięty
sok z całej cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem, odstawiamy na 5 minut, po tym czasie kaszę mieszamy widelcem. Pomidory, ogórki, chili i cebulę kroimy w drobną kostkę. Zioła szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy.
Podobne przepisy:
Tabbouleh
Tabbouleh z kaszą jaglaną