Zalety zupy czosnkowej
Zupa czosnkowa to idealny wybór na sezon jesienno-zimowy. Doskonale rozgrzewa i poprawia odporność. Wszystko za sprawą głównego składnika - czosnku, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwzakrzepowo. Ponadto czosnek korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie.
Oprócz licznych adekwatności leczniczych czosnek charakteryzuje się także niezwykłymi walorami smakowymi. Jego dodatek poprawia smak wielu potraw, jak również może grać w nich główną rolę. To właśnie ma miejsce w przypadku zupy czosnkowej, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis na zupę czosnkową
Aromatyczna zupa czosnkowa może być podawana z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek ziołowych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować kilka podstawowych składników.
Składniki zupy czosnkowej:
- 2 l dowolnego bulionu;
- twardy ser dojrzewający;
- 100 g serka topionego;
- 12 ząbków czosnku;
- łyżka masła klarowanego;
- 2 cebule;
- sól i pieprz;
- 3-5 liści laurowych;
- tymianek.
Przygotowanie zupy czosnkowej:
Drobno siekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle, na małym ogniu. Całość zalewamy wybranym bulionem. Dodajemy do niego serek topiony, liście laurowe i resztę przypraw po czym gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Zupę wlewamy do mniejszych miseczek i przyozdabiamy startym serem dojrzewającym. Smacznego!
Zobacz też:
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd