Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


W okresie jesienno-zimowym nasza odporność jest wystawiona na ciężką próbę. W tym czasie bardzo ważne jest wspieranie odporności na wielu płaszczyznach. Aromatyczna zupa czosnkowa pomoże nam się rozgrzać w chłodniejsze dni i korzystnie wpłynie na nasze zdrowie w tym okresie. Poznaj prosty przepis na pyszną i zdrową zupę czosnkową.

Zalety zupy czosnkowej

Zupa czosnkowa to idealny wybór na sezon jesienno-zimowy. Doskonale rozgrzewa i poprawia odporność. Wszystko za sprawą głównego składnika - czosnku, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwzakrzepowo. Ponadto czosnek korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie.

Oprócz licznych adekwatności leczniczych czosnek charakteryzuje się także niezwykłymi walorami smakowymi. Jego dodatek poprawia smak wielu potraw, jak również może grać w nich główną rolę. To właśnie ma miejsce w przypadku zupy czosnkowej, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Przepis na zupę czosnkową

Aromatyczna zupa czosnkowa może być podawana z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek ziołowych. Do jej przygotowania będziemy potrzebować kilka podstawowych składników.

Składniki zupy czosnkowej:

  • 2 l dowolnego bulionu;
  • twardy ser dojrzewający;
  • 100 g serka topionego;
  • 12 ząbków czosnku;
  • łyżka masła klarowanego;
  • 2 cebule;
  • sól i pieprz;
  • 3-5 liści laurowych;
  • tymianek.

Przygotowanie zupy czosnkowej:

Drobno siekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle, na małym ogniu. Całość zalewamy wybranym bulionem. Dodajemy do niego serek topiony, liście laurowe i resztę przypraw po czym gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Zupę wlewamy do mniejszych miseczek i przyozdabiamy startym serem dojrzewającym. Smacznego!


Zobacz też:

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

Idź do oryginalnego materiału