Ciężko mówić o kuchni wietnamskiej, nie wspominając o zupie pho! Ten przysmak jest niejako wpisany w tradycję Wietnamu, więc nie czekaj ani chwili, tylko przenieś się do Azji z naszym przepisem na zupę pho.
Zupa pho, czyli adekwatnie co?
Kuchnia azjatycka jest bogata w różne smaki, które zaspokoją każde kubki smakowe. Zupa pho to nic innego jak rosół w wersji wietnamskiej, który rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni. Zupa najczęściej przyrządzana jest w dwóch wersjach: z kurczakiem lub z wołowiną.
Jej bazę stanowi wywar o gęstej konsystencji, który charakteryzuje się orientalnym aromatem. W zupie pho znajdziemy także mieszanką przypraw, m.in. kolendrę, anyż, goździki, cynamon oraz imbir. Jej smak dodatkowo podkreśla sos rybny, którego nie może zabraknąć w żadnej wietnamskiej zupie. Pamiętaj, iż do zupy pho absolutnie nie dodaje się soli. Słony smak zawsze nadaje jej sos rybny.
Jak podawać zupę pho? Tradycyjnie wietnamski wywar podajemy w małej, głębokiej miseczce. Oczywiście potrawę klasycznie je się pałeczkami, ale jeżeli nie potrafisz, spokojnie możesz użyć do niej łyżki.
Czytaj także: Makaron z grzybkami shimeji
Adobe Stock
Zupa pho – przepis krok po kroku
Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną wietnamską zupę z wołowiną.
Zupa pho składniki:
- 600 gram wołowiny
- 6 łyżek sosu rybnego
- 1 główka czosnku
- 3 cebule
- 5 marchewek
- 6-8 grzybów shitake
- 3 litry wody
- 50 g imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 5 cm cynamonu
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
Do podania:
- dowolna ilość makaronu ryżowego lub sojowego
- szczypiorek lub pokrojona dymka
- limonka do wyciśnięcia
- garść kolendry
Sposób przygotowania:
Wołowinę włóż do garnka z 3 litrami zimną wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, grzyby shiitake, imbir oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj sos rybny i gotuj całość pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, a bulion przecedź do czystego garnka. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Teraz możesz przystąpić do podania wietnamskiej zupy pho. Wołowinę pokrój na cieniutkie paseczki. Makaron przełóż do miski, a na niego ułóż mięso. Następnie zalej całość gorącym bulionem i dodaj szczypiorek, liście kolendry (opcjonalnie mięty) oraz skrop sosem z limonki. Do smaku możesz też doprawić sosem rybnym.