Ta sałatka na grilla znika z talerzy szybciej, niż karkówka. Idealnie dopełnia smak dań z ognia

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Jaka jest najlepsza sałatka na grilla? Zaskocz gości ciekawym połączeniem. Wrzuć na ruszt, następnie wymieszaj z warzywami i polej aromatycznym sosem. Możesz być pewna, iż nie zostanie choćby okruszek.
Majówka to dla wielu osób doskonała okazja do oficjalnego rozpoczęcia sezonu grillowego. Nic dziwnego, iż w tym okresie realizowane są liczne spotkania ze znajomymi, podczas których na ogniu przyrządzają się kiełbaski, karczek, kurczak, niekiedy również ryba oraz szaszłyki. Jaką sałatkę przygotować, by stała się doskonałym uzupełnieniem mięsnych potraw? Postaw na niecodzienny przepis z zaskakującym dodatkiem. Tylko uważaj, by goście nie sięgali po nią chętniej, niż dania z grilla.


REKLAMA


Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser


Jaka jest najlepsza sałatka na grilla? Postaw na grillowany składnik
Organizując grilla, najczęściej przygotowujemy do niego sałatkę składającą się z samych warzyw wraz z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Choć niewątpliwie jest to pyszna opcja, warto wzbogacić ją jeszcze jednym, do tego przyrządzonym na ogniu, dodatkiem. Sprawi, iż zyska niezwykłego smaku oraz struktury. Mowa oczywiście o serze halloumi. Czego będziesz potrzebować? Zaopatrz się w:


Co można dać na grilla? Tego nie łącz Co można dać na grilla? Tego nie łącz. Fot. Archiwum prywatne


mix sałat (lub roszponkę i rukolę)
pomidorki koktajlowe (lub zwykłe),
ogórka gruntowego,
czerwoną cebulę,
opakowanie sera halloumi,
pestki słonecznika,
oliwę z oliwek,
ząbek czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, oregano,
opcjonalnie, w sezonie: kilka świeżych truskawek.


PORADA! jeżeli zależy ci na mocniejszym w smaku sosie, możesz przyrządzić go na bazie oliwy, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw odrobiną soli i pieprzu, a będzie gotowy.
Jak zrobić sałatkę z serem halloumi? Będzie idealna do grilla
Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Zacznij od pokrojenia na plastry sera halloumi, następnie wrzuć go na tackę na grillu i podpiecz z obu stron, aż się nieco zarumieni. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.


W międzyczasie przygotuj warzywa. Mix sałat umyj, ogórka obierz i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w pióra, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół (jeśli wybrałaś zwykłe pomidory, obierz je i pokrój w większą kostkę). W przypadku truskawek umyj je, usuń szypułki, zaś same owoce pokrój w ćwiartki.
Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
Ser halloumi pokrój na mniejsze kawałki.
Do dużej miski włóż sałatę, na to wysyp warzywa (i truskawki), potem ser i całość posyp pestkami słonecznika. Na koniec oblej sosem. Smacznego!


Robisz sałatki do grilla? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału