Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /Picsel /123RF/PICSEL


Często wybieraną przez Polaków rybą jest dorsz. Możemy go jednak zastąpić tańszą propozycją, dzięki której nie stracimy wiele na walorach smakowych, a w dodatku dostarczymy organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Mowa o mintaju. Podpowiadamy, dlaczego warto go jeść, jakie ma składniki odżywcze oraz z czym go podawać.

Mintaj to często niedoceniana ryba, która nie tylko jest tańsza od dorsza, ale także ma niesamowicie delikatny smak oraz dostarcza wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu warto dodać ją do naszego jadłospisu. W dodatku możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów. Sprawdź, dlaczego warto wybierać mintaja i jak go wykorzystać w kuchni.

Mintaj - co warto wiedzieć o tej rybie?

Mintaj jest rybą dorszokształtną, więc często jest określany po prostu kuzynem popularnego dorsza. Mintaj występuje w Oceanie Spokojnym, a w naszym kraju najczęściej możemy kupić go w postaci filetów. Warto jednak podczas zakupu zwracać uwagę na to, by mintaj pochodził ze zrównoważonej hodowli.

Jest to także ryba, która słynie ze swojego niezwykle delikatnego smaku. Jej mięso wyróżnia kruchość oraz brak intensywnego aromatu. Do atutów mintaja zaliczamy również to, iż nie zawiera on dużej ilości ości.

Dlaczego warto wybierać mintaja? Oto jak wpływa na zdrowie

Chcąc porównać mintaja do innych ryb, warto wziąć pod uwagę ich kaloryczność, a także składniki odżywcze, jakich one dostarczają. W tym celu warto skorzystać z poniższego porównania wartości trzech popularnych ryb. Okazuje się bowiem, iż w:

  • 100 g morszczuka zawiera 89 kcal, 0,36 g kwasów omega-3, 17,2 g białka, 142 mg fosforu, 25,3 µg witaminy A, 50 mg cholesterolu.
  • 100 g mintaja ma 92 kcal, 19,44 g białka, 56,2 mg kwasów EPA i DHA, 71 mg cholesterolu, 221 mg fosforu, 14 µg witaminy A.
  • 100 g dorsza to 82 kcal, 18 g białka, 0,2 mg kwasów omega-3, 43 mg cholesterolu, 12 µg witaminy A, 203 mg fosforu.

Widać więc, iż mintaj zdecydowanie króluje jeżeli chodzi o zawartość kwasów omega-3, które są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. W dodatku pozwalają zmniejszyć ryzyko chorób neurologicznych.

Co więcej, mintaj dostarcza także więcej białka niż pozostałe ryby. Zawiera też duże ilości fosforu, który wspiera działanie układu nerwowego i wzmacnia kości oraz stawy. Natomiast jeżeli chodzi o pozostałe parametry wypada on podobnie, jak pozostałe wymienione ryby.

Czytaj również: Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy

Jak przyrządzić mintaja? Jest wiele możliwości

Mintaja możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. W dodatku podczas odpowiedniej obróbki cieplnej nie traci on swoich składników odżywczych, więc możemy go nie tylko piec czy gotować, ale i smażyć oraz grillować.

Ryba ta znakomicie sprawdzi się jako składnik filetów panierowanych, które można podać z ziemniakami i surówką. Mintaja możemy także upiec w piekarniku z warzywami i aromatycznymi ziołami albo podawać w sosie śmietanowym czy pomidorowym. To również produkt, który doskonale nadaje się do zup rybnych. Natomiast w wersji dietetycznej możemy ugotować go na parze, podając z lekką sałatką oraz kaszą.

Zobacz też:

​Dorzuć do zupy i do sałatki. Ma więcej żelaza niż jarmuż i ułatwia odchudzanie

Mało kto zna ten zdrowy ser. Ma orzechowy posmak i pochodzi z Polski

​Robisz gołąbki? Koniecznie dodaj to do ryżu, a smak wszystkich zachwyci

Idź do oryginalnego materiału