Ta przyprawa obniża cholesterol i pomaga schudnąć. Pasuje do wszystkiego, a Polacy jej nie znają

top.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Ta czerwona przyprawa ma wyrazisty smak i zapach. Jest jednym z podstawowych dodatków w kuchni bliskowschodniej, jednak Europejczycy używają jej znacznie rzadziej, mimo iż pasuje prawie do każdego dania. Mowa o sumaku garbarskim, który poza wszechstronnym zastosowaniem ma także do zaoferowania cenne adekwatności zdrowotne.

Sumak to orientalna przyprawa charakterystyczna dla kuchni bliskowschodniej. Ma bordowy kolor i kwaskowaty, subtelnie owocowy, a jednocześnie wyrazisty smak. Pozyskuje się ją z krzewu sumaka garbarskiego, a dokładniej z jego owoców rozdrobnionych na proszek.

W Polsce nie jest zbyt popularna mimo swoich licznych atutów. Wiadomo, iż ma cały szereg adekwatności leczniczych, dzięki czemu jego spożywanie może pozytywnie wpłynąć na organizm.

Może cię zainteresować: Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

Polacy nie znają tej przyprawy. Jakie są adekwatności sumaka garbarskiego?

Sumak garbarski zawiera m.in. błonnik, zdrowe tłuszcze, związki antyoksydacyjne, a także liczne witaminy (m.in. C, B1, B2, B6) czy minerały tj. magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk czy sód. Znajdziesz w nim kwas oleinowy i linolowy.

Regularne spożywanie przyprawy może zminimalizować ryzyko chorób układu krążenia, dolegliwości sercowo-naczyniowych, problemów ze stawami czy cukrzycy, a także zmniejszać delikatne stany zapalne. Wyciąg z niego ma także zdolność do redukcji poziomu złego cholesterolu.

Sumak garbarski może być także skutecznym lekiem na otyłość. Ekstrakt z tej rośliny wpływa bowiem na enzym lipazy, przez co zmniejsza wchłanianie tłuszczu i pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami.

Czytaj również: Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach żołądkowych

Jakie może być zastosowanie sumaka garbarskiego w kuchni? Idealnie pasuje do gulaszu

Sumak garbarski w kuchni może być wykorzystywany jako zamiennik cytryny lub limonki w nieco bardziej pikantnej wersji. Jego oryginalny smak pasuje do wielu dań, jednak najczęściej używa się go do marynowania mięs, nacierania ryb czy podkreślania smaku grillowanych mięs.

Sumak garbarski idealnie pasuje do hummusu, sałatek z kaszą bulgur czy gulaszu, zarówno tego tradycyjnego, jak i w wersji wegetariańskiej. Możesz go także dorzucić do ryżu, zapiekanek albo okrasić nim pizzę czy ziemniaki.

Zobacz też:

Barszcz nakapał na obrus? Tak ekspresowo usuniesz plamę

Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę

Idź do oryginalnego materiału