Przepis krok po kroku na najpyszniejsze pączki z powidłami śliwkowymi, warto mieć w domu. Sprawdź nasz i koniecznie wypróbuj go w tłusty czwartek.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!
Jak zrobić pączki domowe?
Jak zrobić pączki domowej roboty? Przygotowanie domowych pączków to zadanie nieco czaso- i pracochłonne, jednak z pewnością warto podjąć ten trud. Po pierwsze dlatego, iż samodzielne wypieki to powód do dumy i satysfakcji, a po drugie - domowe pączki różnią się od tych sklepowych zarówno smakiem, jak i konsystencją.
My dziś proponujemy przepyszne domowe pączki nadziewane powidłami śliwkowymi wymieszanymi z odrobiną olejku rumowego, polane dużą ilością czekolady z siekanymi orzechami. Zaczynamy od przygotowania składników. Co będzie potrzebne? Poniżej znajdziesz listę.
Przepisy na pączki - składniki
Najlepsze przepisy na pączki bazują na najlepszej jakości składnikach. o ile chodzi o pączki, to warto zadbać przede wszystkim o to, aby użyć świeżych, niezleżałych drożdży oraz wybrać odpowiednią mąkę. (do ciasta na pączki bardzo dobrze sprawdzi się mąka tortowa typ 450, ponieważ sprawia, iż wypieki są miękkie i puszyste).
Do przygotowania ciasta na pączki będą Ci potrzebne następujące składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka
80 g cukru
25 g drożdży
50 g masła
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
powidła śliwkowe
aromat rumowy
Składniki na dekorację:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30 lub 36%
40 g masła
garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Ponadto:
olej rzepakowy lub smalec do smażenia pączków
Pączki. Zdj. ilustracyjne Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl
Pączki - przepisy. Oto receptura krok po kroku
Poniżej instrukcja, jak zrobić idealne pączki. Przepisy na te karnawałowe łakocie zaczynamy od przygotowania ciasta. Oto, jak zrobić najlepsze ciasto na pączki:
Krok 1. Do szklanki odlewamy 100 ml ciepłego mleka, a następnie dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki dokładnie mieszamy, nakrywamy szklankę ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce
Krok 2. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Studzimy
Krok 3. Żółtka ucieramy z cukrem
Krok 4. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Najlepiej wyrabiać je dłońmi
Krok 5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto na pączki powinno w tym czasie podwoić swoją objętość
Krok 6. W czasie wyrastania ciasta możemy przygotować nadzienie na pączki. Powidła śliwkowe przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z kilkoma (5-6) kroplami aromatu rumowego
Pączki domowe - formowanie łakoci
Jak prawidłowo formować pączki domowe?
wyrośnięte ciasto na pączki należy przełożyć na oprószony mąką blat, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm
z ciasta wycinamy kółka (np. dzięki szklanki) o średnicy ok. 7 cm
każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy, a następnie na środek nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia i bardzo dokładnie zlepiamy (jeżeli pączki nie będą szczelnie zlepione, nadzienie może wypływać podczas smażenia)
gotowe pączki przekładamy na oprószoną mąką tacę
gdy wszystkie pączki będą gotowe, nakrywamy je ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 minut.
Pączki - wskazówki dotyczące smażenia
Jak smażyć pączki, aby były pyszne i pachnące?
tłuszcz do smażenia pączków musi być bardzo dobrze rozgrzany (optymalna temperatura to 175-180 stopni)
pączki smażymy w szerokim garnku
podczas smażenia pączki nie powinny dotykać brzegów garnka ani siebie nawzajem
jedną partię smażymy orientacyjnie 4 minuty (po dwie minuty na każdą ze stron) na początku z przykryciem (przez 1 minutę), a później już bez przykrycia
usmażone pączki umieszczamy na ręczniku papierowym
ostygnięte pączki dekorujemy polewą i siekanymi orzechami
Jak zrobić polewę czekoladową do pączków?
Aby przygotować polewę czekoladową do pączków, należy rozpuścić czekoladę np. w mikrofalówce, a następnie przełożyć ją do rondelka i podgrzać. Do czekolady dodajemy śmietankę i masło. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. W ciepłej polewie maczamy pączki i dekorujemy posiekanymi orzechami.
Zobacz też: Jak zrobić pączki? choćby miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!