Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Ten przepis zdradziła mi babcia. To specjał leniwych gospodyń

g.pl 3 dni temu
Nic tak nie poprawia nastroju jak słodka przekąska. Jesienią mamy pod dostatkiem sporo darów natury, z których można przygotować jakościowe desery. Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta ze śliwkami. Żaden jednak nie jest tak prosty jak ten, który opatentowano kierując się lenistwem.
Jedną z najlepszych form umilenia sobie czasu po obiedzie jest zjedzenie deseru. W cukierniczym notesiku mojej babci znalazłam ostatnio przepis na ciasto leniwej gospodyni. Wypiek ten nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim nadaje się do tworzenia kompozycji z sezonowymi owocami. Tym razem na tapet weźmiemy śliwki.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Minimum pracy, maksimum satysfakcji
Bliscy domagają się słodkiej przekąski, a ty nie masz ochoty stać w kuchni? Podaj im przepis na ciasto leniwej gospodyni. Ten wypiek jest tak prosty w przyrządzeniu, iż poradzą sobie z nim choćby amatorzy cukiernictwa. Ponieważ jest jesień i właśnie znajdujemy się w sezonie, kiedy królują śliwki, to właśnie one staną się głównymi bohaterami tego wypieku. Zamiast nich można oczywiście użyć również maliny, borówki, jabłka, a choćby winogrona. Ogranicza was tylko wyobraźnia.
Zobacz też: Ten gatunek jabłek to ratunek dla szarlotki. choćby po pieczeniu są chrupkie
Do przyrządzenia ciasta leniwej gospodyni trzeba przygotować:


300 g mąki pszennej,
125 ml letniego mleka,
55 cukru,
50 g miękkiego masła,
1 jajko,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
szczyptę soli,
8-10 dojrzałych śliwek lub 0,5 kg innych owoców.


Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu warto przyrządzić również kruszonkę. Stworzysz ją z:


100 g mąki pszennej,
60 g zimnego masła,
60 g cukru pudru,
½ łyżeczki cynamonu,
szczypty soli.


Zanim zaczniesz łączyć ze sobą składniki, przygotuj sobie formę o wymiarach 20x20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, na którym wyląduje ciasto. Najpierw trzeba je jednak przyrządzić, zatem do dzieła.


Ciasto leniwej gospodyni - przepis. Potrzeba tylko dwóch godzin, żeby powstało to cudo
Przyrządzenie szybkiego i prostego wypieku, jakim jest ciasto leniwej gospodyni, zaczynamy od połączenia w jednej misce mąki, cukru, drożdży oraz soli. Po rozmieszaniu tych składników dodaj do nich mleko, jajko oraz masło. Całość rozrabiaj w rękach, aż powstanie gęsta, lekka i klejąca masa. Elastyczną i gładką masę rozciągnij w dłoniach i staraj się uformować kształt foremki, w której będziesz piec deser (20x20 cm). Przed włożeniem jej do piekarnika, odłóż ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45-50 minut. Pamiętaj, aby przykryć je ściereczką lub folią spożywczą.
Kiedy masa odpoczywa, zabierz się za przygotowanie kruszonki. W misce połącz mąkę, cukier puder, cynamon oraz sól. Po dokładnym wymieszaniu składników dodaj do nich masło i rozgnieć całość w palcach. Następnie zabierz się za wydrylowanie i rozkrojenie śliwek. Najlepiej pociąć je na pół, ale mogą być również rozdrobnione w ćwiartki. Na wyrośnięte ciasto wyłóż owoce i posyp je kruszonką. Słodki deser piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału