Każdemu kiedyś zdarzyło się zapomnieć o ważnym wydarzeniu. W takich sytuacjach trzeba działać szybko. Przepisy na ekspresowe torty przydadzą się nie tylko w podbramkowej sytuacji. Najczęściej jednak sięgamy po nie, właśnie wtedy gdy zbliżają się urodziny bliskiej nam osoby lub inne uroczystości, o których przypominamy sobie w ostatniej chwili.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Szybki i łatwy tort dla dziecka - tort malinowo-budyniowy na najlepsze przyjęcie urodzinowe
Nasz pierwszy szybki i łatwy tort dla dziecka to ciasto o smaku malinowo-budyniowym. Oto składniki, które będą ci potrzebne:
Na biszkopt:
4 jajka
200 g cukru pudru
70 g mąki tortowej
70 g skrobi ziemniaczanej
Na krem:
500 ml mleka
125 g cukru
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g masła
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Ponadto:
400 g malin
100 g białej czekolady
wiórki kokosowe do dekoracji
Szybki tort urodzinowy - przepisy krok po kroku. Ta receptura zawsze się udaje
Jak z powyższych składników zrobić szybki tort urodzinowy? Przepisy na pyszne desery nie muszą być trudne i skomplikowane. Oto receptura:
Na początku zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru pudru. Pozostałą część cukru pudru ubijamy z białkami. Delikatnie łączymy białka i żółtka. Do miski wsypujemy mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną. Stopniowo dokładamy mieszankę mąk i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Studzimy i kroimy biszkopt na trzy części.
Przechodzimy do kremu budyniowego. Część mleka odlewamy i mieszamy w misce z mąką tortową, skrobią ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Resztę mleka zagotowujemy, a następnie stopniowo wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę mąk, cukru i żółtka.
Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy.
W misie miksera ucieramy miękkie masło, a następnie stopniowo dodajemy budyń i dalej ubijamy.
Na paterze układamy blat biszkoptowy, a następnie wykładamy ok. 1/3 malin i 1/4 kremu budyniowego. Przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Przykrywamy ostatnim blatem.
Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą częścią kremu i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Szybki torcik bezowy. Deser dobry na urodziny lub święta - wygląda obłędnie
Druga propozycja to przepis na szybki tort bezowy. Oto lista składników, potrzebnych do jego przygotowania:
6 jajek
300 g cukru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
150-200 g świeżych borówek
Sposób przygotowania blatów:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno wraz z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru, za każdym razem czekając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Pianę białkową dzielimy na dwie części. Każdą z nich wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć blachy kratki z wyposażenia piekarnika) i układamy w kształt kółka o średnicy ok. 24 cm.
Blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 1,5 godziny.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Dalszą część przepisu znajdziesz w następnym akapicie.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Szybki tort urodzinowy z bezą i jagodami - dalsza część przepisu
Jak zrobić szybki tort z bezą i jagodami? Gdy blaty bezowe całkowicie przestygną, przygotowujemy masę z serka mascarpone i śmietany kremówki. Trzeba pamiętać o tym, iż mascarpone i śmietanka muszą być bardzo schłodzone, aby krem był sztywny i dobrze ubity. Oto dalsza część przepisu:
Serek i śmietankę umieszczamy w misce miksera, dodajemy także cukier puder i całość miksujemy przez chwilę na wysokich obrotach. Krem powinien podwoić swoją objętość.
Krem wykładamy na blat bezowy (kilka łyżek zostawiamy na wierzch).
Krem posypujemy obficie borówkami i przykładamy drugi blat bezowy.
Wierzch smarujemy pozostawioną częścią kremu i dekorujemy borówkami.
Szybkie torty - jak je udekorować, aby deser wyglądał niepowtarzalnie? Podpowiadamy
Jak to mawiają - jemy oczami. Jak zatem udekorować szybkie torty, aby przyciągały swoim wyglądem? o ile tort ma być formą niespodzianki urodzinowej, to warto zadbać o to, aby był bardzo ozdobiony. Możliwości mamy bardzo dużo, ponieważ gotowe dekoracje znajdziemy zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.
Jedną z najpopularniejszych i najpiękniejszych form dekoracji tortów urodzinowych, są figurki wykonane z masy cukrowej. Tort można udekorować zgodnie z zainteresowaniami solenizanta. Poza figurkami warto wykorzystać także gotowe toppery. Ciekawie prezentują się także mini-bezy w różnych kolorach oraz posypki i czekoladowe wiórki. Na torcie urodzinowym nie może zabraknąć także oczywiście dekoracyjnej świeczki do zdmuchnięcia.
Robisz torty samodzielnie czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.