Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego. Na taką ewentualność dobrze mieć w zanadrzu prosty i szybki przepis na zdrową i smakowitą przekąskę, która z pewnością będzie lepszym wyborem niż sklepowe słodycze. Ponadto nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, a efekt posmakuje każdemu. Najlepsze jest to, że potrzebujesz do wykonania tego deseru tylko dwóch składników — galaretki i jogurtu greckiego.
Dlaczego warto przygotować ten prosty deser? dla wszystkich coś dobrego
Deser z wykorzystaniem galaretek i jogurtu greckiego to minimum wysiłku a maksimum smaku, które można osiągnąć tylko z dwóch składników. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę i nie wymaga pieczenia. Składniki bowiem wystarczy wymieszać i schłodzić.
Najlepsze jego to, że deser ten zalicza się do tych lekkich i zdrowych. Jogurt grecki jest bogaty w białko, a dodana do niego galaretka nadaje mu przyjemnej konsystencji i jest źródłem kolagenu. Zamiast gotowej galaretki, możesz też samodzielnie przygotować galaretkę z musu owocowego i żelatyny lub agaru. Taki deser to smakowita alternatywa dla gotowych słodyczy, które w składzie miewają konserwanty i niekoniecznie zdrowe składniki.
Ponadto smakołyk ten otwiera szerokie możliwości eksperymentowania. Można dowolnie zmieniać smaki galaretek i dodatków. Znajdzie się coś zarówno dla miłośników cytrusów, jak i dla fanów malin bądź truskawek. W połączeniu ze świeżymi owocami można przygotować przepyszny deser, który posmakuje każdemu.
Zobacz także: Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza
Pianki z jogurtu greckiego. Postępuj według tego przepisu
Łatwość i szybkość przygotowania to z pewnością największa zaleta tej słodkiej przekąski. Ponadto pozwala stworzyć liczne kombinacje, przez co każdy może zrobić idealny dla siebie deser. Do przygotowania deseru potrzebujesz:
- 600 ml jogurtu greckiego (może być również skyr)
- 2 opakowania galaretki (smak według uznania, np. malinowy lub truskawkowy)
- 600 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie deseru rozpocznij od rozpuszczenia galaretek w 600 ml gorącej wody. Zrób to w sposób podany na opakowaniu galaretki. Pozostaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Gdy galaretka będzie chłodna, ale przez cały czas płynna, wlej ją do kielicha blendera, a następnie dodaj do niej jogurt grecki. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Płynną masę przełóż do foremek i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie szybki deser powinien być gotowy. Podawaj go solo lub w połączeniu ze świeżymi owocami. Dla urozmaicenia możesz zrobić dwie porcje pianek o różnych smakach, a więc i innych kolorach. Smacznego!
Zobacz też:
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać