Szybki chleb domowej roboty poleca się na śniadanie lub jako dodatek do zupy. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje naprawdę niedużo czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Szybki chleb domowej roboty — jakich składników potrzebujesz?
Aby zrobić smakowity szybki chleb domowej roboty, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Wiele osób obawia się samodzielnego wypieku pieczywa, postrzegając to zadanie jako bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Smakowite pieczywo domowe cieszy się coraz większą popularnością, dlatego warto wypróbować łatwe i szybkie przepisy, z którymi poradzą sobie choćby mało doświadczeni kucharze. Do przygotowania szybkiego chlebka domowej roboty będziesz potrzebować jedynie mąki, ciepłej wody, drożdży, soli, cukru oraz ulubionych dodatków np. ziaren słonecznika, dyni lub czarnuszki.
Szybki chlebek — jaką mąkę wybrać?
Przepis na szybki chlebek bazuje na prostych składnikach, jednak dużą wątpliwość może wzbudzić wybór odpowiedniej mąki. To mąka w głównej mierze odpowiada za to, iż nasz wypiek jest smakowity oraz ma odpowiednią konsystencję. W przypadku mąki pszennej dobrze sprawdzi się typ 650, który nadaje się nie tylko do wypieku chleba, ale także bułek. Idealnie sprawdzi się również uniwersalna mąka chlebowa, czyli typy od 750 do 850. Do wypieku pieczywa mieszanego i pełnoziarnistego można wykorzystać mąkę pszenną graham (typ 1850) lub mąkę pszenną typu 2000.
Szybki chleb dla leniwych — przepis z wykorzystaniem świeżych drożdży
Poniżej prosta receptura na szybki chleb dla leniwych. Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do małej miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy oraz garść pestek słonecznika, jeżeli ich używasz. Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz wyrabiać manualnie lub użyć robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uformuj na kształt bochenka. Na wierzchu możesz zrobić delikatne nacięcia nożem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 35-40 minut.
Szybki chleb z suchych drożdży — instrukcja krok po kroku
Kolejna propozycja to szybki chleb z suchych drożdży. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
400 g mąki pszennej (typ 650)
7 g suchych drożdży
300 ml ciepłej wody
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
garść siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
W małej misce lub szklance wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, suche drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski wsyp mąkę, olej, sól oraz zaczyn drożdżowy i siemię lniane. Wyrabiaj ciasto manualnie lub dzięki robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, a ciasto stanie się elastyczne, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Czas wyrastania wynosi zwykle ok. 50-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uformuj na kształt bochenka (można także piec w keksówce), a wierzch delikatnie posyp mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez ok. 30-35 minut.
Szybki chleb na drożdżach — kilka wskazówek i rad
Na koniec kilka wskazówek i rad na temat tego, co zrobić, aby nasz szybki chleb na drożdżach wyszedł chrupiący i smakowity. Warto zwrócić szczególną uwagę na czas pieczenia. W powyższych przepisach podany jest szacowany czas pieczenia szybkich chlebów domowych, jednak może się on różnić w zależności m.in. od rodzaju piekarnika. Warto obserwować chleb w piekarniku i dostosować długość pieczenia do konkretnego wypieku. Dobrze upieczony chleb powinien mieć złocistą skórkę, a podczas stukania w spód chleba powinniśmy słyszeć charakterystyczny pusty dźwięk. Aby skóra była bardziej chrupiąca i rumiana, co jakiś czas możemy skropić wierzch chleba wodą. Upieczony chleb można studzić na kratce z wyposażenia piekarnika. Najłatwiej kroi się po całkowitym wystudzeniu.
Zobacz też: Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki. Mogłabym go jeść non stop. Nie ma mąki i drożdży