Problem dotyczący wszechobecności mikroplastiku był już poruszany niejednokrotnie wśród opinii publicznej. Szkodliwe cząsteczki można znaleźć nie tylko w kosmetykach, detergentach czy na narzędziach kuchennych. Niestety są one obecne także w naszym jedzeniu i napojach dystrybuowanych w opakowaniach plastikowych. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie (UAB) wykazały, iż wkradł się on również do torebek wypełnionych herbatą.
REKLAMA
Zobacz wideo Rozwój AI dramatycznie przyśpieszy katastrofę klimatyczną
Mikroplastik w kosmetykach i narzędziach kuchennych. Jest obecny również w herbacie
Pod koniec 2024 roku na portalu Chemosphere opublikowano badania przeprowadzone przez naukowców pracujących w UAB, na podstawie których okazało się, iż torebki herbaty stanowią źródło miliardów cząsteczek mikroplastiku. Do przeprowadzenia tej analizy wykorzystano zaawansowane techniki analityczne, które umożliwiły dokładne zapoznanie się ze strukturą różnego rodzaju torebek produktów doskonale znanych na rynku. Biorąc pod lupę grupę tak zwanych herbat ekspresowych, zauważono, iż emitują one ogromną ilość mikroplastiku, który może stanowić spore zagrożenie dla naszego zdrowia. Jedna polipropylenowa torebka wydziela aż 1,2 miliarda cząsteczek na mililitr, celulozowe - 135 milionów, a nylonowe - 8,18 milionów.
Zobacz też: Zebrali 100 tysięcy nasion i zamknęli je w bunkrze. Przetrwa ich więcej niż ludzi
Co więcej, kolejną złą informacją jest fakt, iż śluz jelitowy okazuje się być niezwykle podatny na pochłanianie substancji zawierających mikroplastik. Nie jest znana jeszcze skala tej reakcji, dlatego naukowcy mają na celu prześledzić również tę kwestię. Na ten moment warto jednak wziąć pod uwagę obecne analizy i wprowadzić w życie kilka zmian.
Jak unikać mikroplastiku? Zacznij od małych zmian
Ograniczenie kontaktu z cząsteczkami mikroplastiku w codziennym życiu jest niezwykle trudnym zadaniem. Nie oznacza to jednak, iż jest ono niemożliwe. Pierwszą dobrą zmianą będzie pozbycie się plastikowych desek oraz narzędzi kuchennych i zastąpienie ich drewnianymi, szklanymi lub metalowymi przyborami. Kolejną, rezygnacja lub ograniczenie produktów zamykanych w opakowaniach wytwarzanych ze wspomnianego tworzywa. W ramach zastosowania się do najnowszych badań z UAB warto zacząć zwracać uwagę na to, z czego są produkowane torebki herbaciane. Według analiz to te wykonane z nylonu stanowią najmniejsze zagrożenie. w okresie jesienno-zimowym, kiedy najchętniej sięgamy po rozgrzewające napary, warto również rozważyć zakup imbryka z zaparzaczem i korzystania z oferty sypanych herbat.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.