Co prawda mięso kurczaka do szarpania nie jest pieczone (jak wcześniej w przypadku szarpanej wieprzowiny), a duszone, ale przez cały czas przyjemna "ciekawostka" na talerzu. I coś, co smakuje najmłodszym.
Duszenie - ok. 1,5-2h.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (ok. 1 kg)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500g przecieru pomidorowego (można również użyć passaty, akurat miałam przecier w tetrapaku)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu (wymieszałam kolorowy i czarny)
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy. Dzielimy każdy filet na 3-4 mniejsze kawałki, starając się zrobić to w poprzek włókien. Odstawiamy.
- Obieramy i kroimy cebulę oraz czosnek. Cebulę w półtalarki, czosnek rozdrabniamy. Odstawiamy.
- Na rozgrzanej oliwie na patelni gwałtownie obsmażamy fileta na złoty kolor z obu stron (smażenie można pominąć, jeżeli chcecie zrobić delikatniejszą wersję dania). Odstawiamy.
- W garnku, na oliwie, szklimy cebulę z czosnkiem.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy obsmażone mięso, przyprawy, zalewamy wszystko przecierem (płyn nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Mieszamy.
- Dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczak jest już dobry, jeżeli po naciśnięciu łyżką mięsa zaczyna się samo rozpadać.
- Jeśli w garnku mamy zbyt wiele płynu, zwiększamy ogień pod garnkiem i odparowujemy nadmiar, cały czas mieszając. Pod wpływem mieszania większość mięsa sama powinna się rozpaść.
- Jeśli nie odparowujemy nadmiaru płynu (lub już to zrobiliśmy), wyłączamy palnik i dwoma widelcami szarpiemy mięso.
Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami, można je również jeść na kanapkach lub użyć jako farszu do pierogów.
Spodobał Ci się przepis?