Syrop z mięty na zimę

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj przepis na aromatyczny syrop z mięty na zimę. Na jego bazie robię orzeźwiające napoje w letnie upały, drinki, koktajle lub dodaję do deserów. Zimową porą syrop miętowy świetnie smakuje z herbatą lub rozcieńczony z wodą. Jest tak pyszny, iż znika w mgnieniu oka. Zobacz jak w prosty sposób zrobić syrop miętowy na zimę.

Mięta rośnie jak chwast w moim ogródku. Raz posadzona jest ciężka do usunięcia. Dlatego każdego roku robię z niej zapasy na zimę i obdarowuję najbliższych. Do przetworów używam mięty, zanim zakwitnie. Miętę możemy wysuszyć lub zamrozić. Mi bardzo smakuje mięta w syropie. Oprócz orzeźwiającego smaku, syrop z mięty ma także adekwatności zdrowotne. Przede wszystkim nasze babcie i mamy używały go na dolegliwości trawienne. Syrop miętowy wspomaga także naszą odporność i łagodzi kaszel. jeżeli lubisz rześki smak mięty, to polecam sos miętowy do mięs.

Syrop z mięty na zimę – składniki:

  • 20+ gałązek wraz z liśćmi świeżej mięty pieprzowej (długość około 30 cm) *
  • 1 litr wody
  • 250 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego (lub sok z 2 średnich cytryn)

PS. Nauczona doświadczeniem, uprzedzam, iż syrop na bazie kwasku cytrynowego jest trwalszy niż na bazie soku z cytryny.

PS * Mięta jest najlepsza, zanim zakwitną kwiaty. Roślina kwitnąca, całą swoją moc oddaje kwitnącym kwiatom, zamiast listkom mięty. Syrop robimy z samych gałązek i listków bez ewentualnie kwitnących już kwiatów. Mięta regularnie podcinana, nie zakwita. W składnikach podaję minimalną ilość 20 sztuk gałązek mięty. Do syropu ze zdjęć użyłam 30 gałązek. Mięta rozrasta się jak chwast przy ogródku, więc nie oszczędzam jej. Wolę bardziej skoncentrowany syrop, niż puste kalorie z cukru w syropie.

Sposób wykonania syropu miętowego na zimę

Do przygotowania syropu potrzebować będziemy przede wszystkim: blendera (lub ostrego noża i deski), garnka, gazy do przecedzenia. Przygotuj także słoiki lub buteleczki z nakrętkami, które tuż przed rozlaniem soku, dokładnie myję i wyparzam.

Świeżo zerwaną miętę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Usuwam brzydkie listki. Następnie rozdrabniam dzięki blendera. jeżeli nie masz, to możesz też drobno posiekać dzięki ostrego noża.

Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmuję z ognia i wsypuje cukier oraz kwasek cytrynowy. Mieszam, aż się całkowicie rozpuści.

Następnie wrzucam rozdrobnioną wcześniej miętę. jeżeli nie używasz kwasku cytrynowego, możesz teraz dodać sok z wyciśniętej cytryny.

Tak przygotowany wywar przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 24 godziny. W trakcie maceracji 1 lub 2 razy mieszam łyżką wywar. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ mięta jest bardzo aromatyczna i intensywnie puszcza sok. Następnie odcedzam na sitku (lub durszlaku) wyścielonym gazą i wyciskam.

Odcedzony syrop z mięty ponownie zagotowuję i zdejmuję z ognia. Zaraz po zagotowaniu, rozlewam do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i od razu zakręcam. Syropu nie trzeba pasteryzować. Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. U mnie jest dobry do spożycia przez minimum rok od zrobienia. Jak już wspomniałam, na bazie kwasku cytrynowego jest trwalszy.

Syrop z mięty sprawdzi się latem w upalne dni. Doskonale gasi pragnienie. Zimę natomiast orzeźwia, wspomaga trawienie i podnosi odporność. Moje dzieci bardzo lubią pić syrop z mięty naprzemiennie z syropem z białego bzu. Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału