Syci na długo i zawiera dużo białka. Jedz na śniadanie, a twoje jelita to pokochają

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /Pixel


Ten gęsty i kremowy jogurt wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród Polaków nie tylko jako modny dodatek do codziennej diety, ale również jako wartościowy produkt pełen dobra. Wysoka zawartość białka i obecność probiotyków to tylko wycinek prozdrowotnych adekwatności, które posiada jogurt grecki, bo to właśnie o nim mowa. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu.

W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszy się skyr czy też serek wiejski. Produkty te chętnie wykorzystywane są do przygotowania rozmaitych dań. Jednak, jeżeli te opcje ci się już przejadły, a wciąż poszukujesz dobrego źródła białka, koniecznie pod uwagę weź jogurt grecki, a z pewnością twoje jelita będą ci wdzięczne. Jakie prozdrowotne adekwatności niesie ze sobą ten produkt mleczarski?

Co to jest jogurt grecki? Tym różni się od jogurtu naturalnego

Jogurt grecki, określany również jogurtem typu greckiego, powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego w procesie fermentacji z udziałem żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. W czasie jego wytwarzania zostaje odcedzona większa ilość serwatki, czyli płynnej części mleka, co w konsekwencji sprawia, że jogurt zyskuje gęstszą i bardziej kremową konsystencję. To także inny, nieco cierpki smak oraz wyższa zawartość białka.

Poprzez proces wytwarzania jogurtu greckiego jest on bogatszy w składniki odżywcze. To prawdziwa bomba białkowa, gdyż posiada choćby dwa razy więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Ponadto to cenne źródło witamin z grupy B, a także minerałów, wśród których wymienia się wapń, jod, potas czy magnez. Nie można nie wspomnieć o probiotykach, tak cennych w kontekście flory bakteryjnej jelit.

Bogaty skład jogurtu greckiego przemawia za włączeniem go do codziennej diety, zwłaszcza iż jest to niezwykle uniwersalny produkt. Można go jeść jako przekąskę, na słodko lub jako dodatek do dań czy sałatek. Dla wielu osób jest to alternatywa dla majonezu czy też tłustej śmietany.

Zobacz także: Brakuje ci energii? Te 2 tanie składniki gwałtownie cię pobudzą

Na co jest dobry jogurt grecki? Sprzymierzeniec lepszego trawienia i sytości

Jogurt grecki z łatwością można włączyć do codziennej diety, za co z pewnością twój organizm ci podziękuje. Za bogatym składem podążają liczne zdrowotne korzyści, o których warto wiedzieć. Mowa przede wszystkim o właściwościach probiotycznych, które wspierają mikroflorę jelitową. To z kolei korzystnie wpływa na układ immunologiczny oraz układ trawienny. Dla wielu osób jest to więc główna przesłanka ku temu, by regularnie sięgać po jogurt grecki.

Dodatkowo duża zawartość białka oraz gęsta konsystencja sprawia, że zjedzenie jogurtu greckiego daje długo utrzymujące się poczucie sytości. To sprzyja ograniczeniu podjadania oraz redukcji masy ciała. Ponadto poprzez sporą ilość białka jogurt grecki wpływa na budowę masy mięśniowej i jest szczególnie polecany dla osób aktywnych fizycznie.

Do zdrowotnych adekwatności jogurtu greckiego wlicza się także wpływ na zdrowie kości i zębów poprzez zawartość wapnia. Przez to jest dobrym elementem diety polecanej dla dzieci, a także u kobiet w ciąży i osób starszych. Chcąc więc zadbać o swój układ trawienny, a także mięśnie i kości, jogurt grecki powinien regularnie gościć w codziennym jadłospisie. Jego wszechstronne zastosowanie kulinarne pozwala wykorzystać go na wiele sposobów i tym samym jeść jednocześnie smacznie oraz zdrowo.

Może cię zainteresować: Dosypuj odrobinę tej przyprawy do porannej kawy. W końcu pozbędziesz się boczków

Zobacz też:

Ma więcej kofeiny niż kawa. Pij, jeżeli chcesz mieć dużo energii

Ten napój pomaga zgubić boczki. Wystarczą dwa składniki, aby cieszyć się piękną sylwetką

Jedna zmiana podczas jedzenia, a organizm nam podziękuje. I wcale nie chodzi o to, co mamy na talerzu

Idź do oryginalnego materiału