W dniach 13–14 września 2025 roku, Olsztyn zamieni się w stolicę serowych smaków. Na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego odbędzie się wyjątkowa, jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Święta Sera, które w tym roku obchodzi swoje 10-lecie.
Organizatorzy przygotowali bogaty program, który przyciągnie zarówno smakoszy, jak i całe rodziny. W planie znajdą się m.in. degustacje najlepszych serów i twarogów z całej Polski, pokazy kulinarne, warsztaty edukacyjne, konkursy z nagrodami, a także widowiskowe bicie rekordu w rozciąganiu mozzarelli.
– To nie tylko festiwal smaków, ale i spotkanie ludzi z pasją. Od dekady pokazujemy, iż ser to coś więcej niż produkt spożywczy – to kawałek kultury i tradycji – podkreślają organizatorzy.
Atrakcje dla małych i dużych
Goście wydarzenia będą mogli odwiedzić Laboratorium Sera i Twarogu, wybrać się na „Spacer po Hali Technologicznej” czy spróbować swoich sił w konkursie konsumenckim „Serowy Król i Twarogowy Król”. Najmłodsi znajdą moc atrakcji w Uliczce Seromaniaków, a pasjonaci nauki – w strefie popularyzacji wiedzy Kortosfery.
W sobotę (13 września) o godzinie 11.00 odbędzie się oficjalne otwarcie jubileuszowej edycji, a o 12.00 uczestnicy spróbują pobić rekord w rozciąganiu sera mozzarella. Niedziela (14 września) upłynie natomiast pod znakiem degustacji śniadaniowych przygotowanych przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM, pokazów kulinarnych i wielkiego finału z wręczeniem nagród najlepszym serowarom.
Serowa uczta w sercu Kortowa
Festiwal odbywa się pod honorowym patronatem m.in. Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Marcina Kulaska, Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Olsztyna Roberta Szewczyka oraz Rektora UWM Jerzego Przyborowskiego.
Organizatorami jubileuszowej edycji są: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Kortosfera.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny. To doskonała okazja, by w następną sobotę i niedzielę poczuć prawdziwy smak jubileuszu!
Program:
Sobota, 13 września 2025 (10:00–18:00)
Degustacje serów i twarogów na stoiskach producentów
- 11:00 – Oficjalne otwarcie jubileuszowej edycji
Konkursy konsumenckie: Serowy Król i Twarogowy Król
Tematyczne konkursy z nagrodami dla publiczności
- 12:00 – Próba bicia rekordu w rozciąganiu mozzarelli
- 14:00 – „Ser na okrągło” – pokazy kulinarne i degustacje
- 15:00 – „Spacerkiem po Hali Technologicznej”
Laboratorium Sera i Twarogu – pokazy technologiczno-laboratoryjne
Uliczka Seromaniaków – animacje, zabawy i konkursy dla dzieci
Nauka bez tajemnic – strefa edukacyjna Kortosfery
Niedziela, 14 września 2025 (10:00–16:00)
Degustacje serów i twarogów na stoiskach producentów
Konkursy konsumenckie: Serowy Król i Twarogowy Król
- 11:00 – „Śniadaniowe impresje” – degustacja przygotowana przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM
Konkursy tematyczne z nagrodami dla publiczności
- 12:00 – „Spacerkiem po Hali Technologicznej”
„Przez dziurkę sera do kuchni” – pokazy kulinarne i degustacje
Laboratorium Sera i Twarogu – pokazy technologiczno-laboratoryjne
Uliczka Seromaniaków – animacje, zabawy i konkursy dla dzieci
Nauka bez tajemnic – strefa edukacyjna Kortosfery
- 15:00 – Oficjalne zakończenie festiwalu – wręczenie pucharów i statuetek dla zwycięzców konkursów konsumenckich