Szare kluski są kultowym daniem wywodzącym się z Wielkopolski, a jego początki datuje się na XIX wiek. Były to czasy, gdy ziemniaki, będące głównym składnikiem klusek, zyskały na popularności w wielu lokalnych kuchniach. Przez lata danie rozprzestrzeniło się do innych części Polski, stając się symbolem prostoty i tradycji kulinarnej. W zależności od regionu kluski szare znane są też jako kluski ziemniaczane lub kluski kładzione.
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Kluski szare - historia i tradycja
Podstawą w procesie przygotowywania szarych klusek w tradycyjnej wersji były surowe ziemniaki, które po starciu odsączano z soku, a następnie mieszano z mąką, jajkami i solą. Masa była krojona łyżką i strącana do wrzącej wody. Tak tworzyły się kluski o nieregularnym kształcie i zbitej konsystencji. Danie to najczęściej podawano z boczkiem i cebulą, ale także z kapustą kiszoną. W okresie powojennym, kiedy kapusta była trudniej dostępna, używano zamiast niej brukwi. W 2007 roku szare kluski zostały wpisane na Krajową listę produktów tradycyjnych.
Szare kluski - przepis w tradycyjnej wersji
Składniki:
1 kg surowych ziemniaków
70 g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaki w lnianej ściereczce lub na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Sok zachowaj, by po kilku minutach dodać wytrącony na dnie krochmal do masy ziemniaczanej.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj masę.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. dzięki łyżki formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do wrzątku. Gotuj kluski przez około 3 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Alternatywny przepis na szare kluski z omaszczeniem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej lub żytniej
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
sól
boczek lub cebula do omaszczania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub rozdrabniaj w robocie kuchennym na gładki mus. Odsącz nadmiar soku, ale zachowaj krochmal.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Wymieszaj dokładnie, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Zagotuj osoloną wodę w garnku. Formuj kluski i wrzucaj je do wrzącej wody. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Podsmaż boczek lub cebulę i wymieszaj z ugotowanymi kluskami.
Ziemniaczane kluski szare - sposób serwowania
Szare kluski najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, z - jak już wspomnieliśmy - dodatkiem podsmażonego boczku lub cebuli oraz z zasmażaną kapustą kiszoną, ale równie dobrze będą smakowały serwowane ze świeżym, lekko osolonym twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.