Świetny patent na odgrzewanie ryby. Zrób to, a będzie smakować jak świeża

radiopogoda.pl 16 godzin temu
  • Smażona ryba to bożonarodzeniowy klasyk, którego nie może zabraknąć na polskich stołach.
  • Po świętach wiele osób zastanawia się, co zrobić z resztkami jedzenia. Warto sprawdzić, w jaki sposób je wykorzystać, aby jak najmniej trafiło do kosza.
  • Rybę ze świąt można uratować jednym prostym sposobem. Tak odgrzana będzie smakowała jak świeża.

Smażona ryba zawsze smakuje wyśmienicie. Świeżo zdjęta z patelni jest ciepła, soczysta, a jej panierka odpowiednio chrupiąca. Problem pojawia się wtedy, gdy po przechowaniu w lodówce traci niemal wszystkie swoje zalety. Nieodpowiednio podgrzana stanie się sucha i niezbyt smaczna. W jaki sposób zatem można uchronić danie przed tym losem? Niżej wyjaśniamy, w jaki sposób poprawnie odgrzewać rybę, aby smakowała jak świeża.

Rozwiąż quiz o aktorkach. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
Jak nazywa się ta aktorka? Podpowiedź – możesz ją kojarzyć z serialu "Złotopolscy".
Małgorzata Foremniak
Anna Przybylska
Magdalena Różczka
Następne pytanie

Ryba z patelni nie jest najlepszym pomysłem

W pierwszej kolejności większość osób weźmie do ręki patelnię, co jest pośrednio dobrym pomysłem, ale obarczonym niepotrzebnym ryzykiem. Ryba odgrzewana w taki sposób najczęściej wchłania dodatkowy tłuszcz, przez co całość staje się ciężkostrawna.

Lepszym sposobem okazuje się wykorzystanie piekarnika. Ryba przygrzewana w kuchennym piecyku zachowa swoją soczystość oraz chrupkość panierki. Jednakże, żeby osiągnąć zamierzony cel, należy postępować według kilku prostych kroków.

Zobacz także: 27 grudnia urodziła się Marlene Dietrich. Imieniny, święta, urodziny gwiazd [27.12.2024]

Jak poprawnie odgrzać smażoną rybę

W poniższym przepisie warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym nasza ryba nie traci swoich najlepszych adekwatności. Przede wszystkim wykorzystanie piekarnika nie wymaga użycia dodatkowej porcji oleju, który popsułby danie.

Z kolei, aby zachować soczystość ryby, wystarczy dodać odrobinę bulionu, który zapobiegnie wysuszeniu się dania. Natomiast manewr ze zdjęciem pokrywy w ostatnim etapie pozwala na uratowanie chrupkości panierki.

Postępuj według poniższego opisu.

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne (lub brytfannę);
  2. Na spód naczynia wlej odrobinkę bulionu;
  3. Ułóż kawałki ryby i przykryj je folią aluminiową albo pokrywą naczynia;
  4. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 5 minut;
  5. Zdejmij folię lub pokrywę i podpiecz rybę przez następne 2 do 3 minut.
Idź do oryginalnego materiału