Musztarda to wyjątkowa przyprawa o bogatej tradycji, ceniona za smak i adekwatności zdrowotne. Od starożytności do dziś towarzyszy kuchniom na całym świecie, a jej unikalny aromat wzbogaca wiele potraw i sosów.
Skąd się wzięło święto musztardy?
Musztarda, jako smaczny dodatek do posiłków, króluje na polskich stołach nie od dziś. Jest ona świetnym uzupełnieniem mięs, wędlin i kiełbas. Świetnie sprawdza się również jako składnik wielu sosów i dressingów. Przyprawa ta posiada swoje własne święto, jakim jest Światowy Dzień Musztardy. Przypada ono na każdą pierwszą sobotę sierpnia a w tym roku jest to drugi sierpnia. Wydarzenie to zostało zapoczątkowane w 1991 roku, przez Barry’ego Levenson’a, który był kustoszem Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA. Początkowo święto było obchodzone jedynie w Stanach Zjednoczonych. Można było wtedy odwiedzić muzeum i wziąć udział w atrakcjach nawiązujących do święta. Spośród nich wyróżnić można degustację musztard oraz potraw z nią podawanych. Z czasem jednak święto to rozprzestrzeniło się na światową skalę.
Właściwości
Każdemu wiadomo, iż musztarda sprawdza się jako świetny dodatek do wszelkich dań. Jednak oprócz zdecydowanych walorów smakowych, przynosi także korzyści zdrowotne. Osoby, które są na diecie na pewno ucieszy fakt, iż przyprawa ta ma niską zawartość kalorii, więc sprawdzi się jako element diety redukcyjnej. Zawiera takie minerały, jak magnez, fosfor, żelazo, miedź, potas, selen, sód, cynk, mangan, wapno oraz wiele witamin. Witamina A, która wchodzi w skład musztardy, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i błon śluzowych. Bogata jest również w witaminy z grupy B. Ponadto zawiera witaminę C, która wykazuje działanie przeciwutleniające, wspiera odporność organizmu oraz pomaga w przyswajaniu żelaza. Warto także zauważyć, iż znajdziemy w niej kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, układu krwionośnego oraz skórę, włosy i paznokcie. Musztarda wykazuje działanie przeciwzapalne i poprawiające pracę układu pokarmowego. Gorczyca obniża stężenie glukozy we krwi, przez co zaleca się ją osobom z insulinoodpornością. Należy jednak zwrócić uwagę, na to, iż musztarda wykazuje tendencje do zaostrzania apetytu.
Historia i pochodzenie
Musztardę, którą dziś znamy i jemy, zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. W tamtejszych czasach znana im była jako środek leczniczy, który miał pomóc w walce z nadciśnieniem i reumatyzm. Była ona ogólnodostępna i spożywać ją mogli zarówno osoby bogatsze, jak i mniej zamożne. Rzymianie przygotowywali musztardę, mieszając zmielone nasiona gorczycy z winem, octem lub moszczem winogronowym. W średniowieczu musztarda stała się szczególnie popularna we Francji. Już w XIV wieku francuscy mnisi udoskonalili jej recepturę, a musztarda zaczęła być wykorzystywana nie tylko jako przyprawa, ale i środek wspomagający konserwację. Na przestrzeni kolejnych wieków różne kraje zaczęły rozwijać własne warianty musztardy, od łagodnej bawarskiej, przez pikantną angielską aż po ziarnistą francuską. Współcześnie musztarda jest nie tylko przyprawą, ale również ważnym składnikiem wielu sosów, marynat i dań kuchni międzynarodowej.