Suszone mango: dlaczego warto sięgać po nie? [właściwości i zastosowanie]

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Suszone mango to smaczna przekąska, która skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ten niepozorny owoc to prawdziwa skarbnica zdrowia, którą warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się, jakie adekwatności ma suszone mango.
Suszone mango to przysmak, w którym znajdziemy wiele cennych składników odżywczych. Można spożywać je jako przekąskę lub dodatek do innych dań.


REKLAMA


Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?


Jak suszyć mango?
Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, jak suszyć mango? Suszone mango to nic innego jak świeży owoc mango, który został poddany procesowi suszenia. Suszenie świeżych owoców to świetny sposób na zachowanie ich smaku oraz składników odżywczych. Suszone owoce zyskują na coraz większej popularności. Bez problemu można je zabrać ze sobą np. na spacer i sięgnąć w sytuacji, gdy dopadnie nas mały głód. Suszone mango znajdziemy bez problemu w większości sklepów spożywczych, jednak przekąskę można przygotować także samodzielnie. Jest kilka sposobów na to, jak suszyć mango. Jednym, a zarazem chyba najprostszym z nich, jest wykorzystanie suszarki do grzybów. Urządzenie zapewnia równomierne suszenie, dzięki czemu owoce zachowują swój kolor i mają regularne kształty. Wystarczy pokroić świeży owoc w cienkie plastry i ustawić optymalną moc suszenia (zgodnie z instrukcją urządzenia).


Inna metoda to suszenie na słońcu. Ta metoda jest również prosta, jednak wymaga więcej dokładności i uwagi. Owoce należy pokroić w plastry i umieścić je na blasze wyłożonej papierem. Blachę należy położyć w miejscu z dużym dostępem słońca, a jednocześnie bezwietrznym. Co jakiś czas należy zaglądać do owoców, aby sprawdzić stan ich wysuszenia. Warto pamiętać o zabezpieczeniu owoców przed owadami. Kolejną popularną metodą na suszone mango jest suszenie w piekarniku w niskiej temperaturze. Mango należy pokroić na cienkie plastry, a następnie ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce powinny być suszone w temperaturze nie większej niż 70 stopni. Co jakiś czas należy obracać kawałki owoców, aby zapewnić równomierne suszenie. Ważne jest również odprowadzanie wilgoci. W tym celu należy lekko uchylić drzwi piekarnika.
Suszone mango — adekwatności prozdrowotne
Czym charakteryzuje się suszone mango? adekwatności prozdrowotne przekąski są bardzo szerokie i obejmują różne aspekty funkcjonowania organizmu. Suszone mango to prawdziwa skarbnica wielu cennych dla zdrowia składników. W suszonym mango znajdują się m.in.:


błonnik, który reguluje procesy trawienne zachodzące w organizmie, a także zapewnia uczucie sytości na dłużej
antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i przyczyniają się dzięki temu do opóźnienia procesów starzeniowych organizmu
witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) i minerały (potas, żelazo, magnez, miedź), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu jako całości


Dlaczego warto sięgać po suszone mango? Suszone mango to przekąska, którą warto włączyć do swojej diety z wielu powodów. Suszone mango to doskonały zastrzyk energii dla organizmu, dlatego sprawdzi się zarówno przed jak i po treningu. Regularne spożywanie suszonego mango powoduje wzmocnienie odporności, co jest szczególnie istotne w czasie sezonowych infekcji. Suszone mango wspiera procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Dzięki zawartości witaminy A suszone mango przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Zawarty w nim potas wpływa z kolei na zmniejszenie ryzyka chorób serca, ponieważ pomaga regulować parametry ciśnienia tętniczego krwi.


Mango suszone bez cukru — zdrowa alternatywa dla słodyczy
Mango suszone bez cukru jest świetną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Sprawdzi się w sytuacji, gdy dopadnie Cię głód słodyczy. Suszone mango ma ogromną przewagę nad słodyczami. Jest równie słodkie, a jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych składników, a nie jedynie "pustych" kalorii. o ile mowa o kaloriach, to czy suszone mango jest wysoko- czy niskokaloryczne? Suszone mango to produkt zdrowy, jednak wysokokaloryczny, dlatego należy go spożywać z umiarem. Warto podkreślić, iż suszone mango ma średni indeks glikemiczny, dlatego jest produktem stosunkowo bezpiecznym dla osób cierpiących na insulinooporność lub cukrzycę. Suszone mango można spożywać jako przekąskę, ale warto łączyć je także z innymi smakami. Świetnie sprawdzi się jako składnik porannej owsianki, można z powodzeniem dodać je także do jogurtu naturalnego wraz z orzechami i nasionami.
Zobacz też: Mango lassi - przepis na słodki koktajl prosto z Indii. Wystarczą 4 składniki, a smak jest obłędny
Idź do oryginalnego materiału