Surówki z cebulą w roli głównej

lubelski.pl 1 miesiąc temu

Do surówek z cebuli najlepiej wybierać łagodne odmiany, najlepiej cebule cukrowe, które charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem. Dla osób ceniących ostrzejsze smaki lepsza jest cebula czerwona, posiadająca bardziej zdecydowany i wyrazistszy smak oraz intensywny kolor. Bez względu na to, z jakiego rodzaju cebuli zostanie przygotowana surówka, każda będzie smaczna i bardzo zdrowa. Smacznego!

Surówka z cebuli z jabłkami

Składniki:

3 cebule

2 jabłka

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

świeże listki mięty

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.

Przygotować sos z oliwy, cukru i soli, wymieszać. Połączyć sos z pokrojonymi cebulami i jabłkami. Przed podaniem surówkę posypać obficie posiekaną natką pietruszki oraz listkami mięty.

* Listki mięty można zastąpić miętą suszoną.

Surówka z cebuli ze śliwkami

Składniki:

3 cebule

10 śliwek

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

natka pietruszki

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Przełożyć do miseczki.

Przygotować sos z oliwy, soku z cytryny, cukru i soli, wymieszać. Połączyć sos z pokrojonymi cebulami, śliwkami i orzechami. Przed podaniem surówkę posypać posiekaną natką pietruszki.

Surówka z cebuli z winem

Składniki:

3 cebule

3 pomidory

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

2 łyżki czerwonego, wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

¼ łyżeczki musztardy

listki bazylii

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki. Przygotować sos z oliwy, wina, wyciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i soli, wymieszać.

Na półmisku układać naprzemiennie plastry pomidora i cebuli. Polać sosem. Przed podaniem surówkę posypać listkami bazylii.

Idź do oryginalnego materiału